Άνοιξαν οι πύλες στην έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL 2018 στο Παρίσι

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Η SIAL 2018 φιλοξενείται από σήμερα στο αχανές εκθεσιακό κέντρο του Βιλπέν, με περισσότερους από 7.000 εκθέτες από 110 χώρες, ανάμεσα στους οποίους 240 από την Ελλάδα. Το παρών στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Η έκθεση περιλαμβάνει τα πάντα γύρω από το φαγητό, ενώ οι διοργανωτές τη χωρίζουν σε έξι βασικές κατηγορίες: γενικά τρόφιμα, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, προϊόντα αρτοποιίας.

Θα διαρκέσει πέντε ημέρες κι έτσι από την Κυριακή 21, έως την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, αναμένονται περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες, σχεδόν απ΄όλες τις χώρες του κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δύο χρόνια η καταμέτρηση έδειξε 194 χώρες.

Σε ένα αχανές κέντρο με οκτώ σάλες, που καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο αντίστοιχο με μία (μεσαία) ελληνική πόλη, η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη στο κάλεσμα που απεύθυνε ο οργανισμός Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως. Υπό την σκέπη του Enterprise Greece δημιουργήθηκε το Εθνικό Περίπτερο, με 105 Έλληνες να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε 1.650 τετραγωνικά στη «Σάλα 2». Από τις πρώτες ώρες (η έκθεση άρχισε στις 9 το πρωί) τα ελληνικά περίπτερα αποτελούν πόλο έλξης των επενδυτών και τα επιχειρηματικά deal έχουν ήδη ξεκινήσει. Εντύπωση προκαλεί σε όλους τους επισκέπτες το ελληνικό εστιατόριο με τις μοναδικές γεύσεις της γνωστής Σεφ, Ντίνας Νικολάου. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με δικό της εστιατόριο το οποίο επίσης αποτέλεσε έμπνευση και έργο της Enterprise Greece

Το «παρών» δίνουν οι περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοπονήσου, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου με δικά τους περίπτερα, όμως πρακτικά εκπροσωπούνται όλες οι περιφέρειες της επικράτειας στις σάλες 2, 7, 5A, B,& C.

Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλύπτουν τους εξής τομείς:

Γενικά Τρόφιμα (National Pavilions)

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ποτά (αλκοολούχα και μη)

Προϊόντα ψύξης φρέσκων τροφίμων και διατηρημένων

Λίγα λόγια για την έκθεση

Ο θεσμός συμπληρώνει φέτος μισόν αιώνα «ζωής» καθώς για πρώτη φορά διοργανώθηκε το 1968. Το όνομά του είναι αρκτικόλεξο της «Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων» στα γαλλικά (Salon International de l’alimentation), διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και από το 1968 έως το 1984 φιλοξενούταν στο εκθεσιακό κέντρο των Βερσαλλιών.

Από το 1986 το «σπίτι» της έκθεσης είναι στο τεράστιο κέντρο στο βόρειο Βιλπέντ, 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Παρισιού και πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ». Ενας χώρος 250.000 τετραγωνικών!

Σύμφωνα με υπολογισμούς από το 2010 μέχρι και το 2016 -δηλαδή στις τέσσερις τελευταίες εκθέσεις- τις πύλες της περνούν πάνω από 150.000 επισκέπτες, με το 62% να προέρχονται από χώρες εκτός Γαλλίας. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στις 15 χώρες με τους περισσότερους επισκέπτες. Το 79% των εκθετών είναι μικρές ή μεσαίες εθνικές επιχειρήσεις (με λιγότερους από 250 εργαζόμενους), ενώ το υπόλοιπο 21% είναι μεγάλες και πολυεθνικές εταιρίες. Ο συνολικός αριθμός ανέβηκε από τους 2.260 εκθέτες το 1992 στους 4.746 το 2010 και στους περίπου 7.000 το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού