Διαψεύδουν οι γαλλικές αρχές τις καταγγελίες Σαλβίνι για επαναπροώθηση ανήλικων μεταναστών

Οι γαλλικές αρχές διέψευσαν ότι είχαν επαναπροωθήσει ανήλικους μετανάστες στην Ιταλία τη νύχτα της 17ης προς 18η Οκτωβρίου, όπως ανέφερε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σε μια ανακοίνωση η νομαρχία του διαμερίσματος Οτ-Αλπ, που συνορεύει με την Ιταλία, υπενθύμισε πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, που εμφανίζονται στους καταλόγους που διαβίβασε η Γαλλία στις ιταλικές αρχές, «ανατίθενται στις δομές του διαμερισματικού συμβουλίου της Οτ-Αλπ για ανηλίκους και δεν παραδίδονται στις ιταλικές αρχές».

«Αυτή ήταν η περίπτωση στις 18 Οκτωβρίου για τους δύο ανήλικους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως αυτοί οι δυο μετανάστες δεν στάλθηκαν στα σύνορα ανάμεσα στη Μοντζενέβρ (Γαλλία) και την Κλαβιέρε (Ιταλία), όπως δήλωσε ο Σαλβίνι, αλλά «ανατέθηκαν στις δομές του διαμερισματικού συμβουλίου της Οτ-Αλπ για προστασία».

«Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η νομαρχία επέτρεψαν να εγκαθιδρυθεί ότι, εκείνη την ημέρα, ένας κατάλογος περίπου 20 ατόμων που δεν έγιναν δεκτοί στη γαλλική επικράτεια διαβιβάστηκε στις ιταλικές αρχές από την αστυνομία στα γαλλικά σύνορα, σύμφωνα με τη συνηθισμένη διαδικασία», υπογράμμισε η νομαρχία Οτ-Αλπ.

«Η Γαλλία επιδίωξε να επιστρέψει στην Ιταλία και ανήλικους μετανάστες: αυτό συνέβη στις 18 Οκτωβρίου μετά τις 22:30, αλλά μπλοκάραμε τη διαδικασία», είχε ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ο Ιταλός ακροδεξιός υπουργός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει ξεκινήσει εκστρατεία εδώ και περίπου δέκα ημέρες κατά των επαναπροωθήσεων στα γαλλικά σύνορα, καταγγέλλοντας πολλές πρόσφατες περιπτώσεις στην Κλαβιέρε, όπου Γάλλοι χωροφύλακες ή αστυνομικοί εισέδυσαν στην ιταλική επικράτεια για να αφήσουν μετανάστες.

Από το Σάββατο, έχει στείλει Ιταλούς αστυνομικούς στα σύνορα με την Κλαβιέρε, ένα από τα σημεία από όπου χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν κάθε χρόνο να περάσουν στη Γαλλία.

Την Κυριακή, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του Κριστόφ Καστανέρ στη Ρώμη με σκοπό να βελτιώσουν τη συνεργασία στα σύνορα στο θέμα των μεταναστών. Μια συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί «πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον Καστανέρ.

Από την 1η Ιανουαρίου, 30.000 άνθρωποι δεν έχουν γίνει δεκτοί στη Γαλλία, οι 3.409 από τους οποίους στα σύνορα της Οτ-Αλπ, εκτιμά η νομαρχία του διαμερίσματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ