Βρετανία: Φόρος 2% θα επιβληθεί από το 2020 στους “κολοσσούς” των ψηφιακών υπηρεσιών

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που θα στοχεύει τους κολοσσούς του διαδικτύου.

Ο νέος φόρος, ύψους 2%, θα επιβληθεί από το 2020 στη δραστηριότητα αυτών των ομιλών στο βρετανικό έδαφος. Ελπίζεται ότι θα αποφέρει 400 εκατομμύρια λίγες σε ετήσια βάση, διευκρίνισε ο Χάμοντ παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

“Απλούστατα, είναι φυσιολογικό αυτοί οι παγκόσμιοι γίγαντες με επικερδή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώνουν το μερίδιό τους”, είπε.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο φόρος θα αφορά τους “τεχνολογικούς γίγαντες” με παγκόσμιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων λιρών. “Δεν πρόκειται για φόρο στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου”, επέμεινε ο Χάμοντ.

Στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ο Χάμοντ είχε προαναγγείλει αυτόν τον βρετανικό φόρο, εξηγώντας ότι στον τομέα αυτό δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος εκ μέρους της Ευρώπης ή του υπόλοιπου κόσμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ