Χαν: Ώρα να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ

Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν καταγράψει πως οι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας -Ε.Ε. έχουν περιέλθει de facto σε αδιέξοδο και έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά το κράτος του δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, δηλώνει ο Αυστριακός επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αποκαλύπτοντας τη ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις των δύο μερών, που διαμορφώνουν νέο πλαίσιο εξελίξεων για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της γειτονικής χώρας.

«Μακροπρόθεσμα, θα ήταν πιο τίμιο η Τουρκία και η ΕΕ να ακολουθήσουν μια νέα κατεύθυνση και να τερματίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Χαν.

Η εμμονή στο μη ρεαλιστικό κατά τον επίτροπο διεύρυνσης σενάριο συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν το 2005 και ακόμη συνεχίζονται, κλείνουν τον δρόμο προς τη ρεαλιστική, στρατηγική εταιρική σχέση, που επιζητεί ο κ.  Χαν.

Πρόταση Χαν  να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση, που βρίσκεται σε ισχύ με την Τουρκία, κάτι που είχε προταθεί αλλά το είχε απορρίψει η Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο σε ειδική σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού