Αχτσιόγλου: Σε πορεία σύγκλισης με τους ευρωπαίους για τη (μη) περικοπή των συντάξεων

«Όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν κανονικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», στους 88,6.

Παράλληλα, είπε ότι, εντός της εβδομάδας, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Από 1/1/2019, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη, από 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ χαμηλότερο θα είναι για τους αγρότες, από το 18% στο 12%. Θα έχουν, δηλαδή, μία μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη της τάξης του 33%», διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε, επίσης, ότι δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ. «Σε αυτούς, το πόσο που θα καταβάλουν θα είναι το ελάχιστο που ορίζεται από το νόμο για όλους, δηλαδή, τα 64,5 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αυτή η ελάφρυνση για την επικούρηση και το εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2017», εξήγησε.

Αναφερόμενη στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019, η υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλό σημείο. Διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι συναινέσεις που χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να αποφύγουμε το μέτρο. Οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο – ότι, δηλαδή, δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, αυτό το σκέλος έχει κλείσει. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, έχουν αποδεχτεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και εντεύθεν. Επομένως, και αυτό έχει κλείσει. Αυτήν τη στιγμή, συζητάμε το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, πέραν της επίτευξης των στόχων και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την υλοποίηση θετικών μέτρων και ως προς αυτό συγκλίνουμε διαρκώς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού