“Συγγνώμη” Τριντό για την άρνηση των καναδικών αρχών να δεχθούν το πλοίο των εβραίων προσφύγων το 1939

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την άρνηση του Καναδά να υποδεχθεί το 1939 εκατοντάδες Εβραίους από την Γερμανία που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το καθεστώς των Ναζί.

Στις 15 Μαΐου 1939, λίγους μήνες από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πλοίο «Saint Louis» απέπλευσε από την Γερμανία με 1.000 περίπου επιβάτες, ανάμεσά τους 907 γερμανούς Εβραίους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους διωγμούς.

Πρώτος σταθμός του πλοίου, η Κούβα η οποία τους αρνείται το άσυλο. Το ίδιο θα συμβεί στην συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, εξαιτίας μίας μεταναστευτικής πολιτικής διακρίσεων που βρίσκεται σε ισχύ εκείνη την εποχή.

Ο Καναδάς είχε τότε έναν πληθυσμό μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους μόνο οι 160.000 ήσαν εβραϊκού θρησκεύματος, υπενθύμισε ο Τζάστιν Τριντό.

«Ωστόσο, ήταν ακόμη πάρα πολύ νωρίς για έναν μεγάλο αριθμό Καναδών, περιλαμβανομένου του Φρέντερικ Τσαρλς Μπλερ, που ήταν τότε υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το πλοίο επιστρέφει τελικά στην Ευρώπη και ελλιμενίζεται στην Αμβέρσα, από όπου οι επιβάτες κατέληξαν να διασπαρούν ορισμένοι στο Βέλγιο, άλλοι στην Γαλλία, στην Ολλανδία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι 254 ανάμεσά τους χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα!

«Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που γυρίσαμε την πλάτη στους εβραίους πρόσφυγες, ο χρόνος δεν έχει απαλλάξει τον Καναδά από την ενοχή του , ούτε έχει μειώσει το βάρος του ονείδους του», συνέχισε ο Τζάστιν Τριντό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού