Παπαδημούλης: Η επιλογή Βέμπερ οδηγεί σε βαθμιαία “ορμπανοποίηση” του ΕΛΚ

«Η επιλογή Βέμπερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως διαδόχου του Γιούνκερ αποτελεί μία σημαντική στροφή της Ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας προς τα δεξιά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9», για την επιλογή του Βαυαρού πολιτικού από το ΕΛΚ ως του υποψηφίου του να την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Με ανησυχεί περισσότερο η βαθμιαία “ορμπανοποίηση” του ΕΛΚ, γιατί ο αντίπαλος του κ. Βέμπερ, ο κ. Στουμπ, που έχασε με μεγάλη διαφορά, έλεγε το στοιχειώδες για έναν Ευρωπαίο κεντροδεξιό πριν από 5-10 χρόνια, ότι αυτά που λέει ο Όρμπαν είναι ακραία και δεν έχουν θέση μέσα στο ΕΛΚ και ηττήθηκε παταγωδώς. Έλεγε, δηλαδή, αυτά που έλεγε πριν 5-10 χρόνια στην Ελλάδα ο Κώστας Καραμανλής για τον Καρατζαφέρη και τα “ορφανά” του, ότι “είναι άκρα και δεν τους θέλω στη ΝΔ”. Έλεγε αυτά που έλεγε ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τους τότε χουντικούς», παρατήρησε ο κ. Παπαδημούλης, υπενθυμίζοντας ότι «ο κ. Βέμπερ είχε την ενθουσιώδη υποστήριξη του γνωστού για τις ακροδεξιές του ιδέες και πρακτικές Όρμπαν, τον οποίο και συνεχάρη ενθουσιωδώς πριν από λίγους μήνες, όταν κέρδισε τις ουγγρικές εκλογές», ενώ «είναι διάσημος, επίσης, και για τις γεμάτες προκατάληψη και αρνητικά στερεότυπα επιθέσεις του εναντίον της Ελλάδας».

«Στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μία κινητικότητα διαβουλεύσεων, με στόχο να υπάρξουν μετά τις εκλογές παζάρια και ανταλλαγές ανάμεσα στη δεξιά και τις δυνάμεις που βρίσκονται δεξιότερα της δεξιάς στο ευρωπαϊκό πεδίο», εκτίμησε ο κ. Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση Πολιτείας – Εκκλησίας, ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται «για έναν προωθητικό συμβιβασμό, που κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω διάκριση των ρόλων, είναι μία win- win συμφωνία, από την οποία κερδίζει και το Κράτος και η Εκκλησία και κερδίζουν και τα δημόσια έσοδα, γιατί μία αμφισβητούμενη και σχολάζουσα περιουσία μπορεί να αποδώσει αξιοποιούμενη έσοδα για το δημόσιο και μπορεί έτσι μέσα σε λίγα χρόνια, βήμα- βήμα, αυτά που σήμερα θα αποτελούν επιδότηση του Κράτους προς την Εκκλησία για τη μισθοδοσία των ιερέων να βγαίνουν από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας».

«Παρά τις κριτικές και τις φωνές», εκτίμησε, «αυτή η συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου θα προχωρήσει και αποδεικνύει και πάλι ότι η κυβέρνηση τολμά να δίνει λύσεις. Αυτό το κοινό ανακοινωθέν βάζει σε τροχιά λύσης το πρόβλημα των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους και των περιουσιακών, που χρονίζει 80 χρόνια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού