ΚΙΝΑΛ: Σκέψεις για ψηφοδέλτιο «ΠΑΣΟΚ» στις ευρωεκλογές

Ειδικού συνεργάτη

Παρ’ ό,τι γιορτάστηκαν με συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ τα πρώτα γενέθλια του ΚΙΝ.ΑΛ. και τα στελέχη της παράταξης ήταν εκεί, σκεπτικισμός επικρατούσε στο επιτελείο της κυρίας Φώφης Γεννηματά σχετικά με την κατάσταση στη οποία βρίσκεται το κόμμα.

Σε σύσκεψη στελεχών περί την πρόεδρο, λίγες ώρες, μετά τη συγκέντρωση, εξετάστηκαν οι έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. στην προσπάθεια να ανακοπεί η καθοδική δημοσκοπική τάση του, που συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα, καθώς και η αδυναμία επαναπροσέγγισης πολιτικών κοινών, που παλιότερα ανήκαν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., το εγκατέλειψαν από το 2010 και μετά λόγω μνημονίων, και σήμερα, για πρώτη φορά, καταγράφεται το ποιοτικό στοιχείο εμπεδωμένης απροθυμίας τους να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το ΚΙΝ.ΑΛ..

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες παραταξιακές πηγές, αυτό που εντοπίστηκε ως πρόβλημα ήταν η εντύπωση απουσίας άλλων προσώπων, πέρα από τον παραταξιακό χώρο, που εκτιμήθηκε πως έδωσε στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός κλειστού σχήματος, με μηδενική επικοινωνία με την κοινωνία.

Το κλίμα αυτό επιτείνεται, όπως εκτιμήθηκε, τόσο από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ανοίγματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με το κλείσιμο της πόρτας από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία, εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. επιμείνει για κυβέρνηση ευρύτερης σύμπραξης, με συνεργασία και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ίδια συνάντηση αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός σχετικά με τις ιδιαίτερα χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις που καταγράφει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, σε μετρήσεις που γίνονται αυτήν την εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο καθόδου στις ευρωεκλογές υπό το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε μια απόπειρα επαναπροσέγγισης δυσπρόσιτων στις σημερινές συνθήκες παλιότερων ψηφοφόρων του κινήματος.

Παρ’ ό,τι η πρόταση αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω της αντίδρασης που αναμένεται να εκφραστεί από μεριάς της ΔΗΜ.ΑΡ., το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό και μάλιστα, όπως σχολιάστηκε σχετικά από στέλεχος που πήρε μέρος στη σύσκεψη, δεν μπορεί  να έχει λόγο ο κ. Θεοχαρόπουλος σ’ αυτό, όσο διατηρείται ο αυτόνομος χαρακτήρας των «συνιστωσών» του ΚΙΝ.ΑΛ..

Οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι τις προσεχείς εβδομάδες «θα τρέξει» ποιοτική έρευνα σε επίπεδο διαμορφωτών της κοινής γνώμης, για να εξεταστεί τί υποδοχή θα είχε ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις ερχόμενες ευρωεκλογές και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυρία Γεννηματά.