Το λάθος της Παπακώστα και οι κλητήρες απ’ τον ΛΑ.ΟΣ

Του Βασίλη Ζωγράφου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο κεντρικό δελτίο του «Οpen», προχθές το βράδυ, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, υπέπεσε σε ένα λάθος. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να τονίσει σε μία αποστροφή του λόγου της το αυτονόητο: Ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ζητά ταυτότητα από αστυνομικούς με πολιτικά.

Κοινώς η υφυπουργός «τόλμησε» να ξεστομίσει ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα απέναντι στην εκτελεστική εξουσία, όποιοι κι αν είναι αυτοί, πόσο δε μάλλον όταν απειλούνται από φασίστες. Αυτό αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί άμεσα η Πειραιώς με ανακοίνωση τύπου… tweet, χαρακτηρίζοντας «απίστευτες» της δηλώσεις της και καλώντας την να μετονομαστεί σε υφυπουργό Ρουβίκωνα.

Η Παπακώστα δεν είναι «νεοσύλλεκτη», ούτε ουρανοκατέβατη στην πολιτική σκηνή. Έχει καταθέσει τα… διαπιστευτήριά της στον κεντροδεξιό χώρο, χρόνια τώρα, προκαλώντας μάλιστα δικαιολογημένα σωρεία οργισμένων αντιδράσεων.

Δεν συριζοποιήθηκε, ούτε φυσικά ριζοσπαστικοποιήθηκε  στα χρόνια της «πολιτικής ωρίμανσης». Υπήρξε το τελευταίο θύμα της «γενοκτονίας» των «καραμανλικών» από την ηγεσία της ΝΔ που έχει καταλειφθεί από τσεκουράτους ακροδεξιούς, βρήκε βήμα σε κεντροαριστερή κυβέρνηση και αποτελεί τη μόνη φωνή «καραμανλισμού» που ακούγεται σήμερα. Η Παπακώστα δεν εισάγει καινά δαιμόνια και φρέσκιες ιδέες. Παρά μόνο δείχνει ακεραιότητα. Μας υπενθυμίζει ότι ο λόγος που αρθρώνεται εκ δεξιών ευτελίζει τον πολιτικό διάλογο, ότι η μετριοπάθεια της κεντροδεξιάς λείπει από το πολιτικό γίγνεσθαι και μας καταδεικνύει ότι η ακροδεξιά κατρακύλα της ΝΔ, απλά ξεκίνησε επί προεδρίας Σαμαρά.

Η ίδια συνεχίζει από εκεί που έμεινε η παράταξη το 2009. Οι ΑΝΕΛ μπορεί να προσέφεραν πρόσκαιρη στέγη  στους «καραμανλικούς» που είδαν να γίνεται διαχειριστής της «πολυκατοικίας» ο Αντώνης Σαμαράς, ωστόσο ποτέ δεν ένιωσαν σπίτι τους.

Η κεντροδεξιά περιθωριοποιήθηκε ακόμη περισσότερο με την ανάληψη της ηγεσίας από την τριανδρία ΜητσοτάκηΓεωργιάδηΒορίδη, υπόμεινε το καπέλωμά της και έφτασε σε οριακό σημείο μέχρι και την υπουργοποίηση της Παπακώστα (με ταυτόχρονη προβολή του νεοιδρυθέντος κόμματός της). Όχι ότι μπορεί από μόνος του ο νέος φορέας να καλύψει-υπό τις υπάρχουσες συνθήκες- τις ανάγκες του χώρου, αλλά έδειξε το δρόμο της… κεντροδεξιάς αντίδρασης και ως μέρος ενός σχήματος συνασπισμού θα μπορούσε να συμβάλει στο χτίσιμο της κεντροδεξιάς-πια- μονοκατοικίας, απαλλαγμένης μια και καλή από τα ακροδεξιά βαρίδια των υπογείων και αφήνοντας μόνους και έρημους τους κλητήρες του ΛΑ.ΟΣ στην πολυκατοικία.