Στις 15 Ιανουαρίου η έκθεση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Την απόφαση να παραδώσει η επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος την έκθεσή της στην ολομέλεια στις 15 Ιανουαρίου του 2019, έλαβε το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή κατά πλειοψηφία. Με τον χρονικό ορίζοντα των δύο μηνών εργασιών της επιτροπής εξέφρασαν την διαφωνία τους η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ και ζήτησαν την παράταση των εργασιών της.

Η δεκάωρη συνεδρίαση της ολομέλειας για την συνταγματική αναθεώρηση, ολοκληρώθηκε με την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και την ψηφοφορία για τον καθορισμό της προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής. Αύριο, Πέμπτη η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, θα εκλέξει το προεδρείο της προκειμένου να αρχίσει άμεσα τις εργασίες της.

Η μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε είχε ως κυρίως πιάτο τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα θέματα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, της (εμμονής της ΝΔ στη δυνατότητα) ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και της σχέσης κράτους – Εκκλησίας, όπως και των εξελίξεων σχετικά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού (αναλυτικά παρακάτω) ο οποίος, απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν αισθάνεστε την ανάγκη – ενώ μας κατηγορείτε για αδίστακτους – να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και τον κόσμο που σας ψηφίζει» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πάντως πως «δεν λέμε ότι δεν έχετε κάνει πράγματα ως παράταξη, ή ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει πράγματα, αλλά συμπεριφερθήκατε ως μόνιμοι ιδιοκτήτες και θεωρείτε πως οποίος έχει την εντολή του ελληνικού λαού είναι περιστασιακός ένοικος της εκτελεστικής εξουσίας. Θέλω να σας πω, και σε εσάς και στον κ. Μητσοτάκη, πως ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, και φοβάμαι πως εάν συνεχίσετε έτσι, θα σας δώσει μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμη, στην πολύωρη συζήτηση επαναλήφθηκε η θέση της ΝΔ για την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, λογική την οποία απέκρουσαν οι ομιλητές της κυβερνητικής πλειψηφίας και τα κυβερνητικά στελέχη, θέτοντας ως μέγιστο διακύβευμα την εμφάνθυση της δημοκρατίας.

Τσίπρας: Με την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή προσδοκία και απαίτηση
Στο προσκήνιο βρίσκονται λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, το αίτημα για ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρασκευόπουλος: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα, τη δημοκρατία
«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά» ανέφερε ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώτος βουλευτής που έλαβε τον λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία που εκκινεί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε την εισήγηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το Σύνταγμα δεν είναι ένα ξαφνικό συμβόλαιο σοφών, αλλά προκύπτει μέσα από τους αγώνες των λαών και μέσα από κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις».

Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπογράμμισε ότι «αυτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από μια ιστορική συγκυρία: αυτή της συνάντησης των αξιών της αριστεράς με τη δημοκρατία». Αν μια έννοια έχει συνδεθεί μέχρι σήμερα με τον πολιτικό λόγο της αριστεράς, διευκρίνισε, αυτή είναι η ισότητα. Στο κλίμα αυτό, ο κ. Παρασκεύπουλος επισήμανε ότι σήμερα η κρίση έχει αυξήσει τους πληθυσμούς των μη εχόντων και τους έχει καταστήσει πλειοψηφικούς, «γι΄αυτό και η ουσιαστική λειτουργία των κανόνων της δημοκρατίας έχει πλέον εξισωτική δυναμική και τείνει προς τις κοινωνικές αλλαγές και μάλιστα τις ριζοσπαστικές».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κέντρο βάρους της πρότασης Αναθεώρησης του Συντάγματος είναι οπωσδήποτε η «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και δομικά στοιχεία στη δημοκρατία είναι η συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις, δηλαδή οι θεσμοί αντιπροσώπευσης. Γι’ αυτό και ο κ. Παρασκευόπουλος πρόταξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος μέσα στο συνταγματικό κείμενο. «Η τυπική αναβάθμιση της ρύθμισης σε συνταγματική, διασφαλίζει την πρόληψη σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα είχαν βραχυπρόθεσμους κομματικούς ορίζοντες» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε και στην ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (ευθύνη μελών κυβέρνησης) για να υπογραμμίσει ότι είναι ζήτημα που αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας και την αντιπροσωπευτικότητα και ότι διασφαλίζει τη λογοδοσία των πολιτικών ως στοιχείο της δημοκρατίας.

Αλλά και για το άρθρο 16 (παιδεία) που δεν έχει ενταχθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αναγκαίος είναι και ζωτικός». Πρόσθεσε δε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για εφαρμογές που προάγουν την ανταγωνιστική θέση των ιδιοκτητών τους. Αντίθετα, στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι διδάσκοντες είναι ελεύθεροι να ερευνούν τα πάντα και να αναπτύσσουν γνώμες και απόψεις, ακόμη και κατά του ίδιου του κράτους.