Γιατί οι περικοπές στις συντάξεις μόνο να καταργηθούν μπορούσαν!

(To μεγαλύτερο περιστατικό fake news είναι ελληνικό…)

Γράφει ο Χρήστος Οικονόμου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό fake news στην ιστορία! Και, ναι, είναι ελληνικό, διαρκεί ήδη 3 μήνες και δεν θα με παραξένευε να παρατεινόταν ακόμη και μετά την κατάληξη του θέματος νέων περικοπών, ή όχι, στις συντάξεις από 1/1/2019. Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο fake news στον κόσμο: Το εάν θα περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο, ή όχι, καθώς και το πώς θα περικοπούν!…

Όλα ξεκίνησαν την επόμενη της ημέρας επιτυχούς ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου, κατά την κοινή δήλωση Ελλάδας και ευρωπαίων δανειστών της στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, δηλαδή, ήδη, το θέμα χρονικά έχει σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ διατήρησής του στην επικαιρότητα! Μιλάμε δε εδώ για την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, που δεν αμφισβητείται σε κανένα μέρος του πλανήτη παρά μόνον στον παράξενο φανταστικό κόσμο της ελληνικής αντιπολίτευσης, η οποία διάγει ήδη στο 4ο μνημόνιο…

Έκτοτε, από την πρώτη κιόλας μέρα, δηλαδή, της εξόδου από την ασφυκτική και βάρβαρη επιτροπεία που διήρκεσε 8 χρόνια, άνοιξε η συζήτηση διερεύνησης του εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να παραμεριστεί η εξόφθαλμα λανθασμένη αναπτυξιακά και αχρείαστη δημοσιονομικά περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Επιλογή που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές για να κλείσει μια από τις λεγόμενες μνημονιακές «αξιολογήσεις», λαμβανομένου υπόψη ότι τότε διατηρούσε λόγο στα πράγματα το ΔΝΤ. Πολύ φυσικό ήταν, επομένως,  με τα νέα δεδομένα (δηλαδή τον παροπλισμό του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη διατύπωση γνώμης -βαρύνουσας, μάλιστα- για την ελληνική «διάσωση»,  αλλά και την ανάκτηση σημαντικού μέρους της ελληνικής κυριαρχίας για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας) να εξεταστεί η ακύρωση του μέτρου περαιτέρω περικοπής στις -ήδη λεηλατημένες από τις παλιότερες ανάλογες μειώσεις- συντάξεις.

Η αρχική μορφή του fake news ήταν οι πληροφορίες από «έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές» ότι δήθεν ακύρωση του σκληρού μέτρου δεν μπορεί να γίνει και πρέπει  να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ακολούθησε ένας δεύτερος γύρος, από «έγκυρες πηγές του ΔΝΤ» αυτή η φορά, ότι το Ταμείο δεν έχει χάσει τον βαρύνοντα λόγο του μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου και επιβάλλει αυτό την εφαρμογή του μέτρου.

Ωστόσο, καθώς πέρναγαν οι μέρες και αποκαλυπτόταν ότι τυχόν αναστολή του λανθασμένου μέτρου ήταν και τυπικά δυνατή και ουσιαστικά σκόπιμη, άλλαξε το βιολί των fake news! Τότε έκανε την εμφάνισή του η δήθεν εκτίμηση ξανά των ίδιων  «έγκυρων πηγών» ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο, διαφορετικά οι αγορές θα εξελάμβαναν την ακύρωσή του ως κριτήριο απροθυμίας της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα απέκλειαν τη χώρα μας από τις αγορές. Ακολούθησαν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και αλλεπάλληλες δηλώσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών αξιωματούχων που τεκμηρίωναν γιατί δεν υπάρχει για την Ελλάδα ένεκα τέτοιου λόγου θέμα προσβασιμότητάς της στις αγορές. (Ναι, την ώρα που η παγκόσμια οικονομική κοινότητα ασχολιόταν με την περιπέτεια του ιταλικού προϋπολογισμού, υπήρχαν ελληνικοί «έγκυροι κύκλοι» και «αναλυτές», που υποστήριζαν ανερυθρίαστα ότι αν δεν κόβονταν κι άλλο οι συντάξεις στην Ελλάδα, η ευρωζώνη και η χώρα μας θα αντιμετώπιζαν προβλήματα!…)

Κάπου εκεί (δηλαδή ακριβώς η στιγμή που η αντιπολίτευση εκτιμούσε το κόστος του 2015 από 100 έως 200 δισ. ευρώ, στην ακριβέστερη και εγκυρότερη στην παγκόσμια ιστορία των οικονομικών επιστημών μέτρηση), τα fake news ξεσπάθωσαν! Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί στοιχειώδης έστω αξιοπιστία στην αέναη ψευδολογία, επιστράτευσαν άλλες δήθεν εκδοχές. Μεταξύ άλλων, η πληροφορία (φυσικά πάντα από τις ίδιες «έγκυρες πηγές») ότι το μέτρο δεν θα ακυρωνόταν, αλλά θα …αναβαλλόταν!

Πέρασαν έτσι μερικές εβδομάδες ακόμη, και όταν κι αυτό κατέπεσε απολύτως, ήρθε η νέα γενιά fake news: Η Γερμανία δεν μας αφήνει να ακυρώσουμε το μέτρο!

Λίγες μέρες αργότερα, ο Τσίπρας πήγε στη Γερμανία με κάποια άλλη αφορμή και, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή οι «έγκυρες πηγές» δούλεψαν (απλήρωτη) υπερωρία και μας πρόφτασαν τα τελευταία νέα: Θα ακυρωθεί το μέτρο …αλλά δεν θα ακυρωθεί για τις υψηλές συντάξεις!

Ε, μέχρι και ο Σολτς έσκασε! Διάψευση κατάμουτρα!

…και κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ, και ενώ απέχουμε λίγες μέρες από την επίσημες αποφάσεις, που θα δούμε την τελική μορφή τους!

Αυτό που κυρίως εξοργίζει είναι ότι όλος αυτός ο ποταμός ψεύδους αφορά σε ανθρώπους που κατά κύριο λόγο επλήγησαν από τα λανθασμένα μνημόνια! Δεν τους σεβάστηκαν ούτε ένα λεπτό, τόσους μήνες τώρα,  οι προαγωγοί της συντεταγμένης ψευδολογίας! Δεν μέτρησαν τις αγωνίες που προκαλούσαν τα fake news που διέδιδαν.

Αυτό που προξενεί κατάπληξη -και φυσικά μιλώ ειρωνικά, διότι γνωριζόμαστε καλά σ’ αυτόν τον τόπο- είναι γιατί τέτοια επιμονή σ’ ένα παρατεινόμενο ψεύδος, όταν προφανώς παράγεται από τέτοια ψέματα τεράστια κοινωνική ανησυχία και αντικειμενικά δημιουργούνται δυσκολίες στην προσπάθεια να αποφύγει  η Ελλάδα  μια λανθασμένη κίνηση -αυτή της ακόμη μεγαλύτερης  μείωσης των συντάξεων!

Όμως, θα αρκούσε μια επιφανειακή ματιά στους ίδιους τους παραγωγούς των fake news, για να απογυμνωθούν οι προθέσεις τους. Κι ακόμη περισσότερο -κι αυτό ανάμεσά μας, δηλαδή ανάμεσα στους δημοσιογράφους, είναι πολύ χειρότερο- αποκαλύπτονται και τα συγκεκριμένα πρόσωπα που διακινούν το ψεύδος!

Η τσίπα που έχει χαθεί απολύτως, ωστόσο, απ’ όλους αυτούς, δεν τους προστατεύει έστω από τη στοιχειώδη υποχρέωση που θα έπρεπε να αισθάνονταν πως έχουν, όταν κάνουν την παλιο-δουλειά μας: Να βρουν τουλάχιστον στηρίγματα σε κάποιες βασικές πτυχές της υπόθεσης επί της οποίας ψευδολογούν ασύστολα, για να δομηθεί αληθοφάνεια, έστω, βρε αδελφέ!

Αν το έκαναν, θα είχαν αποφύγει την αυτο-γελοιοποίησή τους, διότι απλά το μέτρο πρόσθετων περικοπών στις συντάξεις, για τυπικούς λόγους, ποτέ δεν θα μπορούσε να τύχει μερικής εφαρμογής ή αναβολής εφαρμογής του. Δηλαδή τα σενάρια αυτά ήταν εξ αρχής αστεία! Και τούτο, επειδή οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, και νόμος στη χώρα μας δεν καταργείται παρά μόνο με νεώτερη ισόκυρη διάταξη. Δηλαδή, για να γίνονταν όσα μας παραμύθιαζαν τόσους μήνες τώρα, θα έπρεπε η ελληνική Βουλή με δική της ψήφο να επιβεβαιώσει όλα αυτά τα σενάρια που μας έλεγαν τα fake news. Και για τους στοιχειωδώς αντιλαμβανόμενους την εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, αυτό δεν θα γινόταν σε καμιά περίπτωση! Απλά όλ’ αυτά, δηλαδή, ήταν «όνειρα» της αντιπολίτευσης για να υφίστατο η κυβέρνηση μία ήττα σ’ ένα πολύ σημαντικό πεδίο, με τις εκλογές να επίκεινται!

Αλλά τόση μικροπολιτική, πια, και με προνομιακά θύματα αδύναμους αγωνιώντες πολίτες που έχουν καίρια πληγεί από τις αστοχίες των μνημονίων, γεννά και ένα άλλο ζήτημα: Πρόκειται για την πολιτική αήθεια από μεριάς πολιτικών παρατάξεων -που φιλοδοξούν, μάλιστα, να κυβερνήσουν και τον τόπο- και έχοντας αποφύγει ακόμη και να βάλουν λίγη πλάτη στην προσπάθεια να μην περικοπούν οι συντάξεις μιλώντας στις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν στην Ε.Ε., κλείνονται στα γραφεία τους και επιχαίρουν μυστικά για το ενδεχόμενο να πληγεί πολιτικά η κυβέρνηση και να ωφεληθούν εκείνοι, ακόμη κι αν οι συνέπειες της εν λόγω κυβερνητικής ήττας θα ήταν να χυθεί ακόμη η περισσότερο κοινωνικό αίμα μνημονιακής προέλευσης.

Ίχνος ντροπής! Φευ!