Σε συντονισμό εμπορικών πρακτικών προσκαλεί η ΕΕ την Κίνα, για την αντιμετώπιση την πολιτικής δασμών του Τραμπ

Η Κίνα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), διαφορετικά κινδυνεύει να δει τις ΗΠΑ να γυρνούν την πλάτη στο σημερινό σύστημα, δήλωσε σε συνέδριο στο Παρίσι η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και καλούμε την Κίνα να συνταχθεί στο πλευρό μας για τη μεταρρύθμιση και επικαιροποίηση του συστήματος, για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού», είπε. «Διαφορετικά οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες έξω από το σύστημα», δήλωσε η Μάλμστρομ.

Ο ΠΟΕ εποπτεύει το διεθνές εμπόριο από το 1995, επιτρέποντας στα μέλη του να αμφισβητούν ο ένας τις εμπορικές πρακτικές του άλλου και επιβάλλοντάς τους διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους ενώ τα αναγκάζει να διατηρούν τους δασμούς και τις επιχορηγήσεις εντός των συμφωνηθέντων επιπέδων.

Ωστόσο καθώς έχουν γίνει πολύ λίγες μεταρρυθμίσεις από τη δημιουργία του, ο οργανισμός δεν έχει καταφέρει να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που να αποτυπώνει την οικονομική άνθηση της Κίνας, δημιουργώντας τριγμούς με τις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η Κίνα ‘δεν παίζει τίμια’ δίνοντας στις κρατικές εταιρίες παράνομες επιδοτήσεις και κλέβοντας τεχνολογία.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου, Γουανγκ Γι, έχει δηλώσει ότι η Κίνα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ προκειμένου ο οργανισμός να καταστεί πιο δίκαιος και πιο αποτελεσματικός.

Βήμα υπαναχώρησης Τραμπ: Η Κίνα θέλει μια εμπορική συμφωνία

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας για πρώτη φορά ότι ίσως να μην χρειαστούν επιπλέον τελωνειακοί δασμοί σε βάρος κινεζικών προϊόντων.

«Η Κίνα θέλει να συνάψουμε μια συμφωνία. Έστειλαν έναν κατάλογο με όσα είναι διατεθειμένοι να κάνουν» προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, σημείωσε.

«Για εμένα, δεν είναι ακόμη αποδεκτή» είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, κρίνοντας, ωστόσο, ότι θα υπάρξει μια συμφωνία «αρκετά σύντομα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού