ΟΣΘ: Δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις έως τις 30 Νοεμβρίου

Δωρεάν εξετάσεις θα πραγματοποιούν στα ιατρεία τους οι οδοντίατροι του νομού Θεσσαλονίκης τις καθημερινές από σήμερα και έως τις 30 Νοεμβρίου, σε ημέρες και ώρες που θα καθορίζονται κατόπιν συνεννόησης με τον οδοντίατρο, που προαιρετικά συμμετέχει στη δράση αυτή. Πρόκειται για μία δράση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ) με σύνθημα « Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Μήνα Στοματικής Υγείας, που είναι ο Νοέμβριος.

Ελάχιστοι πια αυτοί που πηγαίνουν στην πΓΔΜ για τα δόντια τους

Παρά την έλλειψη της οδοντιατρικής κάλυψης και την κρίση, που στο παρελθόν οδήγησε πολλούς Έλληνες πολίτες στην πΓΔΜ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα δόντια τους έναντι χαμηλότερων τιμών, σήμερα το ποσοστό όσων πηγαίνουν στη γειτονική χώρα γι΄ αυτό τον σκοπό είναι πάρα πολύ μικρό, όπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος του ΔΣ του ΟΣΘ, Δημήτρης Παλάσκας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΣΘ, Βασίλης Μυλωνάς, τόνισε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα οι πολίτες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά σε ό,τι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε έστω και ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία να διατίθεται για την οδοντιατρική κάλυψης των πολιτών.

“Είναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι, που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές. Όπως επίσης υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα -φλεγμονές), που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για ελλιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κλπ. Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος, που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για το ίδιο το κράτος” επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΣΘ, Αθανάσιος Δεβλιώτης.

Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει από στοματική ασθένεια

Σύμφωνα με στοιχεία της FDI (Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας):

* Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα νοσήσει από κάποια ασθένεια από το ευρύ φάσμα των στοματικών ασθενειών, που ξεκινούν από την τερηδόνα, τις περιοδοντικές νόσους και τη φθορά των δοντιών και φθάνουν ως τον καρκίνο του στόματος. Στην Ελλάδα το 75% των παιδιών κάτω των 14 ετών έχει τερηδόνα.
*Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη.

* Το 60% – 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζει οδοντική τερηδόνα.

* Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ μίας και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 πληθυσμού στις περισσότερες χώρες.

* Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την 4η συνηθέστερη θέση εντόπισης των καρκίνων.

* Ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου είναι 15 φορές υψηλότερος, όταν συνδυάζονται οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου, χρήση καπνού και αλκοόλ.

* Το 5% -10% των δημόσιων δαπανών για την υγεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.

* Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία.

* Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη. Περίπου 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό- μέσο εισόδημα.

* Αν και στις αναπτυγμένες χώρες η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη, τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη επιβαρύνουν μια σειρά χρόνιων νόσων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στοματικές ασθένειες.

* Η χρήση του καπνού είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές από όλες τις περιοδοντικές νόσους. Αυτές οι μορφές των ασθενειών συνδέονται άμεσα με τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τους πρόωρους τοκετούς, τα ελλιποβαρή νεογνά και άλλα ζητήματα υγείας.

* Η στοματική υγεία έχει, επίσης, τεράστιες συνέπειες στη γενική υγεία και σε άλλα θέματα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και διαταραχές σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ομιλία και ο ύπνος.

* Η οδοντιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής, γίνεται σε ατομικό επίπεδο, μέσω της πρόληψης, της συνήθειας του σχολαστικού βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων.

Αλλες δράσεις του ΟΣΘ

Στο πλαίσιο του Μήνα Στοματικής Υγείας, ο ΟΣΘ διοργανώνει στις 22 Νοεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, εκδήλωση με σκοπό και θέμα την προαγωγή της στοματικής υγείας και της σωστής στοματικής υγιεινής και φροντίδας. Παιδοδοντίατροι της πόλης μας θα πραγματοποιήσουν σχετικές ομιλίες, που θα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και νέους, αλλά και στους γονείς τους.

Επίσης στις 24 Νοεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους (γωνία με Τσιμισκή), θα υπάρχει σταντ του ΟΣΘ, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και θα δίνονται οδηγίες στους διερχόμενους για την καλή στοματική υγιεινή και τη στοματική υγεία γενικότερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού