Φωτίου: Απεγκλωβίστηκαν οι 30 από τους 36 ΑμεΑ από το “κολαστήριο των Λεχαινών”

«Μέχρι το 2015, το Παράρτημα Προστασίας ΑμεΑ στα Λεχαινά είχε καταχωρισθεί στη συνείδηση της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά και τα ρεπορτάζ του ΒBC, ως το “κολαστήριο των Λεχαινών”. Από τις αρχές του 2016, ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια το υπουργείο Εργασίας, διά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας (ΚΚΠΠ) Δυτικής Ελλάδας, που εποπτεύει το Παράρτημα Λεχαινών, σε συνεργασία με την παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση LUMOS και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για την υλοποίηση πιλοτικού σχεδίου για τους 51 φιλοξενούμενους, εκ των οποίων οι 36 βρίσκονταν σε κατάσταση εγκλεισμού και πολυετούς καθήλωσης». Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

«Δυόμισι χρόνια μετά», όπως αναφέρει η κ. Φωτίου, η επιστημονική ομάδα έχει επιτύχει να ελευθερώσει από τις συνθήκες καθήλωσης τους 30 από τους 36 φιλοξενούμενους. «Υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, ενώ, μέχρι το 2015, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Επίσης για πρώτη φορά στη χώρα γίνεται αναλυτική καταγραφή όλων των Ιδρυμάτων» διευκρινίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, η κ. Φωτίου απαντά ότι η φωτογραφία που δημοσιεύεται απεικονίζει μία οριακή περίπτωση που βρίσκεται ακόμα σε αυτήν την κατάσταση με την πλήρη επιστημονική γνώση και απόφαση της επιστημονικής ομάδας που ηγείται εδώ και 2,5 χρόνια της αποϊδρυματοποίησης των Λεχαινών. «Λυπάμαι, διότι επελέγη αυτή η φωτογραφία για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, μία τεράστια συλλογική προσπάθεια, αναγνωρισμένη διεθνώς, που άλλαξε τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με βαριές αναπηρίες στα Λεχαινά. Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος την έχει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, σε συνεργασία με μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη οργάνωση για τις μελέτες και τις δράσεις της στα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, η LUMOS και το ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Εμείς, ό,τι μας προτείνει η επιστημονική ομάδα, της οποίας ηγείται ο κ. Νικολαΐδης, το κάνουμε. Δεν επεμβαίνουμε σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. Ό,τι γίνεται, είναι με πλήρης επίγνωση της ομάδας. Και πράγματι η επιστημονική ομάδα ζήτησε, στις 8/11/2018, τη δημιουργία δύο ακόμη ειδικών χώρων (soft room). Και αμέσως, σε μία εβδομάδα, στις 15/11/2018, το αίτημα έγινε αποδεκτό από το από το ΔΣ του ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για πρωτοφανή ταχύτητα ανταπόκρισης που δείχνει την ετοιμότητα στην οποία βρισκόμαστε για το θέμα» υπογράμμισε η κ. Φωτίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού