Εκδήλωση “Ποδόσφαιρο και Αντίσταση” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «Ποδόσφαιρο και Αντίσταση», πραγματοποιείται στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29), στο πλαίσιο των δράσεων με το γενικό τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944», που γίνονται για πρώτη φορά στον Πειραιά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης «θα ζωντανέψουν μέσα από μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ντοκουμέντα οι προσωπικές γνωστές και άγνωστες ιστορίες ποδοσφαιριστών από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, την Αντίσταση μέχρι τα χρόνια του αδελφοκτόνου εμφύλιου», όπως:

– Η συμμετοχή του θρυλικού Ανδρέα Μουράτη και του Νίκου Γόδα του Ολυμπιακού μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές ομάδων της Κοκκινιάς και του Κορυδαλλού στη μάχη για τη διάσωση της Ηλεκτρικής.

– Η συγκλονιστική ιστορία των «αιώνιων αντίπαλων» Μίμη Πιερράκου του Παναθηναϊκού και Αχιλλέα Γραμματικόπουλου του Ολυμπιακού, που πολέμησαν πλάι πλάι στο αλβανικό μέτωπο, μέχρι που μια σφαίρα έκοψε το νήμα της ζωής του πρώτου.

– Το τραγικό τέλος του Σπύρου Κοντούλη της ΑΕΚ, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.

Οι εκδηλώσεις «Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944» συνδιοργανώνονται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τη Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά.