Τα 8 κρίσιμα λεπτά για την προσεδάφιση του InSight στον Άρη

Tο βράδυ της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου, 150 εκατ. χlm. Μακριά από το μεγάλο αμφιθέατρο του κέντρου Επιστήμης και Βιομηχανίας στη γαλλική πρωτεύουσα η αποστολή InSight εισερχόταν στην πιο κρίσιμη φάση της, για την ακρίβεια στα περίπου οκτώ κρισιμότερα λεπτά της μακράς πορείας από τη Γη μέχρι τον Άρη.

Το διαστημόπλοιο που μετέφερε τη συσκευή Insight απογειώθηκε από την Καλιφόρνια στις 5 Μαΐου. Ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί έπειτα από τόσους μήνες ταξίδι όταν μία κάψουλα με ένα ρομπότ εισέρχεται με 20.000 χιλιόμετρα την ώρα στην ατμόσφαιρα του «Κόκκινου Πλανήτη». Ξαφνικά αυτός ο μικρός έστω όγκος μετατρέπεται σε μία μεγάλη διάπυρη σφαίρα. Πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα από ένα μεγάλο τράνταγμα που υπέστη η συσκευή όταν ακούμπησε την ατμόσφαιρα του Άρη, η θερμική ασπίδα του διαστημοπλοίου έδειξε στον ηλεκτρονικό δείκτη 1.500 βαθμούς Κελσίου.

Οι παριστάμενοι επιστήμονες, πρόεδροι και διευθυντές όλων των υπηρεσιών διαστήματος της Γαλλίας, οι υπεύθυνοι των επιστημονικών προγραμμάτων για το διάστημα, διπλωμάτες και πολιτικοί ξέσπασαν σε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα. Το InSight προσεδαφίστηκε ομαλά.

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, ώστε όλες αυτές οι συσκευές να τεθούν σε πλήρη λειτουργία και να αρχίσουν να στέλνουν πληροφορίες στη Γη.

Σε αυτό το διάστημα το InSight θα χρησιμοποιεί τους αισθητήρες καιρού και το μαγνητόμετρό του, έτσι ώστε να καταμετρηθούν όλες οι λεπτομέρειες του περιβάλλοντος χώρου στο σημείο προσεδάφισης, στα περίφημα Elysium Planitia, που είναι και το νέο σπίτι του InSight στον Άρη.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού