Κυπριακό: AKEΛ και ΔΗΣΥ ανησυχούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Την κοινή θέση ότι ανησυχούν για τα όσα ακούγονται περί λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας, εξέφρασαν ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη συνάντηση τους σήμερα στο γραφείο του πρώτου.

Αύριο ο κ. Κυπριανού θα ενημερώσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τη συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης σε λύση βάσει του πλαισίου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως «μπορεί να μην είναι το ιδεατό, αλλά είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να ζήσουμε χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα». Επίσης, ανέφερε πως σε λιγότερο από ένα μήνα, η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζένιφερ Λουτ, θα βρίσκεται στην Κύπρο και σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη του διαλόγου.

Ο Άντρος Κυπριανού επέμεινε και αυτός στην ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες βάσει του πλαισίου Γκουτέρες. Ο ίδιος θέλησε να μην τοποθετηθεί στα όσα ανέφερε τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις «να σκεφτούν το συμφέρον του τόπου και όχι τα μικρομάγαζά τους». Ο κ. Κυπριανού, μετά και τη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως θα σεβαστεί ότι φιλοξενεί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και επιφυλάσσεται για τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Είναι κοινή θέση πως ούτε η διχοτόμηση ούτε η λύση συνομοσπονδίας αποτελούν επιλογές λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ , μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Λύσεις τύπου συνομοσπονδίας τόνισε «αποτελούσαν το όραμα του Ραούφ Ντεκτάς».

Τα δύο κόμματα, είπε, κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα πως «οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον και την προοπτική της χώρας και του κυπριακού λαού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «ο μόνος δρόμος να απαλλαγεί από την κατοχή η Κύπρος είναι όχι μόνο μέσα από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και του πλαισίου του ΟΗΕ αλλά και μέσα από το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ)».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε συνομιλίες, που θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να μην αποτύχουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού