Συνέδριο Economist για την Κύπρο στο Λονδίνο: Θησαυρός η κυπριακή ΑΟΖ

Ως θησαυρός χαρακτηρίστηκε η κυπριακή ΑΟΖ στο συνέδριο του Economist για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην γεωπολιτική κρισιμότητα της περιοχής και ζήτησαν εμφατικά τη συμβολή όλων των πλευρών για την σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ στάθηκε στον μακρόπνοο σχεδιασμό που απαιτεί η διαδικασία.

Στην παρουσία της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτιμώντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να προσελκύσει ακόμη ισχυρότερο επενδυτικό ενδιαφέρον την επόμενη δεκαετία.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως μια λειτουργική και βιώσιμη λύση θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ΑΕΠ σε όλο το νησί 20 χρόνια μετά τη διευθέτηση, με τον πρόεδρο του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Turgay Deniz να τονίζει πως πρέπει «να δημιουργηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα συνοδευτούν από μια αίσθηση ασφάλειας για μια αξιόπιστη ομοσπονδιακή συνεργασία».

«Game changer» χαρακτήρισε από την πλευρά του τον ενεργειακό τομέα ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, με τον ανώτερο συνεργάτη του Ατλαντικού Συμβούλιου Χάρη Τζήμητρα να μιλά για την ανάγκη άμεσων συνεργιών των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η μετανάστευση, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, το εμπόριο και η διαχείριση φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων αναγκών.