Ενώ ο Τσίπρας φθάνει στη Μόσχα, τριγμοί στις ρωσο-κυπριακές σχέσεις | ΝΑΤΟποίηση του νησιού φοβούνται οι Ρώσοι

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φθάνει σήμερα στη Μόσχα σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αναθέρμανση των κλονισμένων ελληνο-ρωσικών σχέσεων, τριγμοί καταγράφονται στις ρωσο-κυπριακές σχέσεις, με τη Ρωσία να υπογραμμίζει τους κινδύνους από μια τυχόν ΝΑΤΟποίηση του νησιού, μολονότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Προειδοποιήσεις από τη Μόσχα

Συγκεκριμένα, απειλές περί επικίνδυνων και αποσταθεροποιητικών συνεπειών για την Κύπρο εξαπέλυσε η Μόσχα, σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της Κύπρου, σε εφαρμογή αμερικανικών και νατοϊκών σχεδίων.

«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη της το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των σχεδίων. Θα πρέπει να λάβουμε αντιμέτρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», διεμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η κυρία Ζαχάροβα δήλωσε οι σχετικές πληροφορίες της Μόσχας προέρχονται από διάφορες πηγές σχετικά με τις ενεργές δράσεις της Ουάσιγκτον, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα οικοδόμησης της στρατιωτικής παρουσίας της στην Κύπρο για την αντιμετώπιση «της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής στην περιοχή δεδομένης της επιτυχούς εφαρμογής της λειτουργίας της Ρωσικής Αεροπορικής Δύναμης στη Συρία».

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμειξη στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο», δήλωσε σε αυστηρό τόνο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε.

Λευκωσία: Δεν στοχεύουμε σε στρατιωτικοποίηση της χώρας

Σε μια άμεση κυπριακή αντίδραση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή την προειδοποίηση της Μόσχας για την αμερικανική παρουσία στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν ήταν στόχος η στρατιωτικοποίηση της χώρας.

Ο κ. Προδρόμου διευκρίνισε πως η Κύπρος «παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ενδεικτικά και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας», πρόσθεσε και ανέφερε πως «στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου».

Τηλεφωνική συνομιλία Χριστοδουλίδη – Λαβρόφ

Λίγο αργότερα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Σαμουήλ, συμφώνησαν να συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.