Ψηφίζεται στο ΕΚ η συμφωνία στρατηγικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ- Ιαπωνίας

Η συμφωνία στρατηγικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, που θα τεθεί προς ψήφιση αύριο και αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στην ήδη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκε χθες κατά τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η προτεινόμενη συμφωνία αναμένεται να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Όπως αναφέρθηκε, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εξάγουν ήδη προϊόντα αξίας άνω των 58 δισ. ευρώ και υπηρεσίες αξίας άνω των 28 δισ. ευρώ τον χρόνο στην Ιαπωνία. Μέσω της άρσης των εναπομεινάντων φραγμών, οι δύο πλευρές στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των διασυνοριακών τους συναλλαγών.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων ενεργειών περιλαμβάνεται η κατάργηση των δασμών για ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των ενωσιακών εξαγωγών στην Ιαπωνία. Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ενωσιακοί εξαγωγείς να εξοικονομούν περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως σε δασμούς. Σε ότι αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις, η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αναγνωρίζει το ειδικό καθεστώς και παρέχει προστασία εντός της ιαπωνικής αγοράς σε περισσότερα από 200 ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης.

Επιπλέον, η εμπορική συμφωνία προβλέπει τη μείωση των μη δασμολογικών εμποδίων.

Ο κύριος εισηγητής της έκθεσης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), τόνισε ότι η σύναψη της συμφωνίας πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή: «Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας στέλνει ένα άκρως επίκαιρο μήνυμα υπεράσπισης της αξίας της ανοικτής, πολυμερούς, βασισμένης σε κανόνες, ελευθέρωσης του εμπορίου, σε μία εποχή αυξανόμενου προστατευτισμού και ασταθούς εμπορικής πολιτικής εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”, επεσήμανε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού