Φιλολογία περί συναλλαγής σκοπιανού-μη περικοπής συντάξεων | Ο κ. Βέμπερ υπέδειξε να μην εμφανιστεί η ΝΔ στην προσύνοδο του ΕΛΚ

Ειδικού συνεργάτη

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, έλαβε τελικά θέση -αν και παρασκηνιακά- στη διένεξη μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών!

Συγκεκριμένα, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Βέμπερ με τον κ. Μητσοτάκη την Τετάρτη το βράδυ μεταφέρθηκε η επικριτική αντίδραση του Βερολίνου για τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ως προϊόν συναλλαγής, την ώρα που είναι δεδομένη η στήριξη του ευρωπαϊκού παράγοντα στη συμφωνία και η Ε.Ε. είναι επισπεύδων παράγων της ολοκλήρωσής της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν από το τηλεφώνημα με τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Βέμπερ είχε δεχτεί τηλεφώνημα της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκας Μογκερίνι, η οποία διεμήνυσε την έντονη δυσαρέσκεια της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, διότι κόμμα-μέλος του κάνει λόγο για συναλλαγή στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μογκερίνι υπογράμμισε στον κ. Βέμπερ ότι τέτοιες αναφορές λειτουργούν υποστηρικτικά στις αναφορές της Ρωσίας περί εξαγοράς βουλευτών στα Σκόπια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις από μεριάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι δεν συμφωνεί με τέτοιες εκτιμήσεις.

Ο κ. Βέμπερ, από πλευράς του, λένε οι ίδιες πηγές, δεσμεύτηκε να χειριστεί το θέμα με τρόπο που θα αποκαθιστά τη στήριξη του ΕΛΚ στη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα.  Μάλιστα, στο σημείο αυτό οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Βέμπερ ζήτησε από την κυρία Μογκερίνι να ασκήσει την επιρροή της Κομισιόν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μη δώσει συνέχεια στο θέμα.

Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί αναφέρουν επίσης ότι έγινε και επαφή του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, με ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στις οποίες συστήθηκε να αποφευχθούν τέτοιες αναφορές από μεριάς της Ν.Δ..

Τέλος, έντονη διαμαρτυρία προς τον κ. Βέμπερ για τις αναφορές Μητσοτάκη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς.