Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Αλέξη Ηρακλείδη, Το Μακεδονικό Ζήτημα 1878-2018

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν σήμερα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, και ώρα 7.00 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο το νέο βιβλίο του Αλέξη Ηρακλείδη, Το Μακεδονικό Ζήτημα 1878-2018 – Από τις εθνικές διεκδικήσεις στις συγκρουσιακές εθνικές ταυτότητες.

Θα μιλήσουν οι Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης ε.τ., Μαριλένα Κοππά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και Νίκος Φίλης, βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μακεδονικό Ζήτημα είναι από τα παλαιότερα διεθνή προβλήματα με 150 χρόνια ιστορίας. Στον ενάμιση αυτόν αιώνα το Μακεδονικό άλλαξε μορφές και σχήμα, όμως οι αρχικοί του πρωταγωνιστές παρέμειναν κατά βάση οι ίδιοι: η Ελλάδα και οι Έλληνες, η Βουλγαρία και οι Βούλγαροι, η Σερβία και οι Σέρβοι, και ένας σλαβόφωνος πληθυσμός, αιωρούμενος μεταξύ των τριών αυτών δυναμικών εθνών, που κατέληξε να γίνει ένα νέο έθνος κατά τον 20ό αιώνα, χωρίς να είναι αποδεκτό από τα τρία άλλα έθνη.

Η διένεξη Αθήνας-Σκοπίων δεν αποτελεί μια κλασική διακρατική διένεξη,συνοριακή ή αλυτρωτική, αλλά μια συναισθηματικά φορτισμένη αντιπαράθεση εθνικών ιστορικών αφηγήσεων και εθνικών ταυτοτήτων, κάτι που την καθιστά πολύ δύσκολη στην επίλυσή της. Ενώ η διένεξη Σόφιας-Σκοπίων αποτελεί κι εκείνη σύγκρουση εθνικών ταυτοτήτων/ιστορικών αφηγήσεων, η οποία μάλιστα είναι ακόμη βαθύτερη από τη διαφορά Αθήνας-Σκοπίων και ακόμη πιο δύσκολη στην επίλυση της. Η μελέτη αυτή αποτελεί μία συνολική παρουσίαση και ανάλυση του Μακεδονικού Ζητήματος, καταλήγοντας με την επίλυση της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων με λύση θετικού αθροίσματος χωρίς νικητές και ηττημένους.

Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατέλεσε εμπειρογνώμων-σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα μειονοτήτων και ανθρωπιστικών θεμάτων στους διεθνείς οργανισμούς (1983-1997). Οι επιστημονικές του μελέτες αφορούν τις αποσχιστικές συγκρούσεις, την αυτοδιάθεση των λαών, τη στρατιωτική επέμβαση, την ανθρωπιστική επέμβαση, την πολυμερή διπλωματία, την ελληνική εξωτερική πολιτική και την ανάλυση-επίλυση συγκρούσεων,όπως το Μεσανατολικό, το Κόσοβο, το Νοτιο σουδανικό, η ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου, το Κυπριακό, κ.α.. Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα, με τελευταίο το: Εθνικά θέματα και εθνοκεντρισμός: μία κριτική στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Ρoή Ειδήσεων
Σχετικά άρθρα
Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Μενού