Στον Παυλόπουλο στοχεύει ο Μητσοτάκης με τη συζήτηση περί δεδηλωμένης

Ειδικού συνεργάτη

Παρ’ ό,τι κανένα θέμα «δεδηλωμένης» δεν τίθεται τυπικά (και το αναγνωρίζουν αυτό και από μεριάς Ν.Δ.), από μεριάς του κ. Μητσοτάκη και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβαίνουν ο τόνοι σχετικά με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης σε τυχόν αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Έγκυρες πηγές της Πειραιώς αποκαλύπτουν εδώ και λίγη ώρα ότι εκτός από το όφελος που προκύπτει για τη Ν.Δ. από το ότι η κυβέρνηση φαίνεται να γαντζώνεται στην καρέκλα της με τη συζήτηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει και κάπου αλλού: Συγκεκριμένα, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει η προσδοκία ότι με τις επαναλαμβανόμενες αναφορές κυβερνητικών στελεχών ότι υπάρχουν 151 βουλευτές για κυβερνητική στήριξη ακόμη κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ., θα πιεστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την αποχώρηση Καμμένου να καλέσει τον πρωθυπουργό για να του ζητήσει να επιβεβαιώσει εάν πράγματι υφίστανται αυτοί οι 151 βουλευτές.

Κατά το σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι περιβεβλημένος με τη αρμοδιότητα να διαπιστώνει την ύπαρξη δεδηλωμένης μετά από εκλογές και να αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όταν διαπιστώνει την ύπαρξή της. Η αρμοδιότητα αυτή, αναφέρουν οι σχετικές πηγές της Ν.Δ., παρ’ ό,τι δεν ελέγχεται διαρκώς, προφανώς οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ελέγχει τη διατήρηση της ισχύος της, όταν αποχωρεί από την κυβέρνηση σχήμα του οποίου η στήριξη είναι αναγκαία για τη διαπίστωση της δεδηλωμένης. Δηλαδή, εξηγούν οι πηγές της Ν.Δ., εδώ δεν είναι περίπτωση παραίτησης υπουργού (του Πάνου Καμμένου στη συγκεκριμένη περίπτωση), του οποίου την αντικατάσταση νομιμοποιείται να αποφασίζει με επιλογή του ο πρωθυπουργός, χωρίς να γεννάται κλονισμός πεποίθησης σχετικά με τη δεδηλωμένη.

Κατά τις ίδιες πηγές της Ν.Δ., εφ’ όσον υπάρξει παραίτηση Καμμένου με ταυτόχρονη απόσυρση της εμπιστοσύνης των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, υποχρεούται ο κ. Παυλόπουλος  να καλέσει τον πρωθυπουργό, να διακριβώσει εάν διαπιστώνεται η ύπαρξη δεδηλωμένης, και αν ναι, να αναθέσει στον κ. Τσίπρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί οφείλει να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία εξασφαλίζεται με 151 ψήφους. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαπιστώσει την ύπαρξη δεδηλωμένης, αρχίζει η διαδικασία του γύρου διερευνητικών εντολών.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως θα μπορούσε να τελεσφορήσει  η προσπάθειά του να «πέσει» ο Τσίπρας, στόχος που δεν μπορεί να επιτευχτεί με την κατάθεση πρότασης μομφής από το κόμμα του.

Όσιο κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για 151 βουλευτές και χωρίς τον Καμμένο τόσο αναδεικνύεται η υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εμπλακεί για να διαπιστώσει τη δεδηλωμένη, σχολίαζαν σχετικά οι ίδιες πηγές της Ρηγίλλης, υπενθυμίζοντας δηλώσεις Τζανακόπουλου, Σκουρλέτη και άλλων.