Τα καθιερωμένα δώρα, η δημοσιογραφική λάσπη και … η Novartis

 Γράφει ο Πάνος Κολοκοτρώνης

Το φαινόμενο να ρίχνεται λάσπη σε όσους πολιτικούς προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, θίγοντας συμφέροντα και πρακτικές του παρελθόντος δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο ούτε για τα πολιτικά ήθη της χώρας, πόσω μάλλον για τα “δημοσιογραφικά ήθη”. Αναφέρομαι, βεβαίως, στην εθιμοτυπική επίσκεψη που έκανε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα την παραμονή της πρωτοχρονιάς στο Σύνταγμα για να προσφέρει τα καθιερωμένα δώρα στους τροχονόμους. Εθιμοτυπική, δεδομένου ότι γίνεται παραδοσιακά από το 1936! Και δεν ήταν η μόνη, καθώς την ίδια ακριβώς στιγμή πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έδιναν αντίστοιχα δώρα σε άλλα σημεία του λεκανοπεδίου.

Ήταν όμως η μόνη που τόλμησε να σηκώσει ανάστημα στη Νέα Δημοκρατία και στα νέα ήθη και τις πρακτικές που εφαρμόζει η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια, με την έλευση στους κόλπους της ακραίων σε πολιτικό λόγο στοιχείων, ευτελίζοντας την έννοια της Πολιτικής. Φυσικά μαζί με αυτά τα δημαγωγικά στοιχεία, πορεύονται και τα αντίστοιχα δημοσιογραφικά, ευτελίζοντας περαιτέρω και την έννοια της δημοσιογραφίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά-πυκνά η Υφυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής έχει μιλήσει δημόσια για τη στοχοποίησή της από την αξιωματική αντιπολίτευση. Φυσικά δεν θα ανέφερε ποτέ ονομαστικά τα μέσα ενημέρωσης που κάνουν το δικό τους “παιχνίδι”. Άλλωστε, η ίδια μιλά πάντα με όρους πολιτικής και όχι με όρους … καφενείου, γεγονός που οδήγησε μεν στη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο αποτέλεσε και το εφαλτήριο για τη δημιουργία της Νέας Ελληνικής Ορμής, του Ν.Ε.Ο., με το οποίο συμμετέχει στην παρούσα κυβέρνηση στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, που απέχουν πολύ από τα όσα τεχνηέντως διαρρέονται κατά καιρούς από τα σκοτεινά δωμάτια της Πειραιώς, περί συναλλαγής κ.λπ.

Εύλογη η λάσπη και η στοχοποίηση θα ισχυριστεί κάποιος και θα έχει δίκιο. Το αναφέραμε εξαρχής, ότι αυτή η πρακτική δεν είναι πρωτόγνωρη για τα πολιτικά και δημοσιογραφικά ήθη της χώρας. Αυτό, βεβαίως, που είναι πρωτόγνωρο είναι ο ευτελής τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η προσωπική επίθεση στην κ. Παπακώστα. Όχι μόνο επειδή αντικατοπτρίζει την έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων και πολιτικού λόγου, αλλά επειδή αποκαλύπτει και το χαμηλό πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο στο οποίο έχουν περιέλθει αντίστοιχα η αξιωματική αντιπολίτευση και ορισμένα φίλα προσκείμενα σ’ αυτήν μέσα ενημέρωσης.

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Ν.Ε.Ο. και Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παραβρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος την παραμονή της πρωτοχρονιάς για να επιδώσει τα καθιερωμένα δώρα στους τροχονόμους, έγινε μετά από…τρεις μέρες τίτλος σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Τίτλος που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, καθώς το να “της κουβαλούν τα ψώνια οι αστυνομικοί”, είναι και αναληθές και κακοήθες.

Το πραγματικό ζητούμενο, βεβαίως, είναι τι είχε μεσολαβήσει από τη λεζάντα περί “παιδικού τραύματος” της υφυπουργού, όπως είδαμε σε σελίδα της θεωρούμενης ως αξιόλογη εφημερίδας “Καθημερινή”, μέχρι τους εμετικούς τίτλους του “Μακελειού”, του iefimerida και του “Φιλελεύθερου”.

Η απάντηση είναι απλή: Η αποτυχημένη προσπάθεια διαφυγής από τη χώρα του Νικόλαου Μανιαδάκη, οι δηλώσεις του ότι οι δικαστές τον “πίεζαν” και ο πολιτικός καυγάς που “έστησε” η Νέα Δημοκρατία και η μερίδα των μέσων ενημέρωσης που τη στηρίζουν περί “θεσμικής εκτροπής” ύστερα από τις δηλώσεις Πολάκη. Και μέσα σε αυτό το επιχειρούμενο από την Πειραιώς αλλαλούμ, το οποίο την εξυπηρετεί, καθώς όταν ο καθένας λέει “το κοντό και το μακρύ του”, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ο κόσμος τι ακριβώς έχει γίνει με τον κ. Μανιαδάκη!

Η κ. Παπακώστα, λοιπόν, με ανάρτησή της στο facebook ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη εάν αποδέχεται ότι υπάρχει σκάνδαλο με τη Novartis, εάν γνωρίζει κατά πόσο διέθετε πληροφορίες ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και εάν γνωρίζει κατά πόσο είπε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές τις πληροφορίες που διέθετε.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση της κ. Παπακώστα τονίζεται: “Προς Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη… α) Αποδέχεται ως σκάνδαλο την υπόθεση της Novartis; β) Γνωρίζει ο παρολίγον φυγάς πληροφορίες και γεγονότα για το σκάνδαλο της Novartis; γ) Είπε στις Αρχές όλα όσα γνωρίζει; Αυτά προς το παρόν…”.

Ποια ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας; Μα φυσικά η προσωπική επίθεση λάσπης που εξαπέλυσαν τα παραπάνω μέσα ενημέρωσης εναντίον της Προέδρου του Ν.Ε.Ο. και μάλιστα με τριήμερη καθυστέρηση, προκαλώντας μάλλον θλίψη για την κατάντια τόσο της Πειραιώς, όσο και των εν λόγω μέσων.

Υπό άλλες συνθήκες κάποιος θα ανέμενε από την ΕΣΗΕΑ να παρεμβαίνει άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις διαστρέβλωσης της αλήθειας. Όμως σε καιρούς ασύδοτους κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν από τα συγκεκριμένα μέσα ως επιχείρηση φίμωσης! Πάντως, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι στο “πολιτικό παιχνίδι όλα επιτρέπονται”, επειδή κάπως έτσι προφανώς σκέφτονται στη Νέα Δημοκρατία, για τη δημοσιογραφία σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα μια εφημερίδα του κύρους της Καθημερινής να τείνει να εξομοιωθεί με ένα … Μακελειό. Η πολιτική ζωή της χώρας και οι πολίτες χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι λάσπη στον ανεμιστήρα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού