Τί είναι τα μυστηριώδη ραδιοκύματα που εντόπισε καναδικό τηλεσκόπιο από μακρινό γαλαξία

Τί είναι τα μυστηριώδη ραδιοκύματα που εντόπισε καναδικό τηλεσκόπιο από μακρινό γαλαξία, είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», ομάδα αστρονόμων αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με μυστηριώδη ραδιοκύματα που εντοπίστηκαν από τηλεσκόπιο στον Καναδά και προέρχονται από έναν μακρινό γαλαξία.

«Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα τέτοιο σήμα, υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα εκεί έξω» τόνισε η Ίνγκριντ Σταίρς, αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια.

Η ακριβής φύση και προέλευση των ραδιοκυμάτων παραμένει άγνωστη, ωστόσο όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στις 13 πρώτες ριπές ραδιοκυμάτων, γνωστά ως FRBs, εντοπίστηκε ένα ιδιαιτέρως ασυνήθιστο επαναλαμβανόμενο σήμα, προερχόμενο από την ίδια πηγή η οποία εντοπίστηκε 1,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Τα κύματα  εντόπισε το παρατηρητήριο CΗΙΜΕ, το οποίο εδρεύει στην Κοιλάδα Οκανάγκαν της βρετανικής Κολούμπια, διαθέτει τέσσερις ημικυλινδρικές κεραίες συνολικού μήκους 100 μέτρων, που σαρώνουν καθημερινά τον ουρανό του βορρά.

Παρόμοιο περιστατικό έχει αναφερθεί ξανά μόλις μία φορά, από διαφορετικό ωστόσο τηλεσκόπιο.

Οι επικρατέστερες θεωρίες γύρω από το φαινόμενο είναι 3: Ένα άστρο από νετρόνια με ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο το οποίο περιστρέφεται πολύ γρήγορα, δύο άστρα τα οποία ενώνονται και κάποιο είδος εξωγήινου διαστημόπλοιου.