Μπόρις Τζόνσον-Brexit: Η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ θα πέρναγε από τη Βρετανική βουλή χωρίς το ιρλανδικό backstop

Ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του Brexit από το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η πρωθυπουργός θα εξασφάλιζε ευρεία στήριξη αν έπειθε την ΕΕ να εγκαταλείψει το λεγόμενο ιρλανδικό backstop.

“Η πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από το backstop”, έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι η Bρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσθέσει στη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από το μπλοκ μια ρήτρα η οποία θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να απαλλαγεί από το backstop χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

“Αν η πρωθυπουργός εξασφαλίσει αυτή την αλλαγή…δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα έχει σύσσωμη τη χώρα με το μέρος της”, υποστήριξε ο Τζόνσον.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολύ υψηλά ιστάμενες πηγές στην κυβέρνηση του είπαν ότι η Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε χθες Κυριακή πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν.

Ο όρος αυτός του “backstop” που περιέχεται στη συμφωνία για το Brexit, η οποία συνήφθη μεταξύ της Τερέζα Μέι και της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόρριψη της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού