[UPD] Βρετανικό αδιέξοδο | Μέι: Η συμφωνία πρέπει να αλλάξει- Βρυξέλλες: Αποφασίστε τι θέλετε

Η Συμφωνία για την Αποχώρηση θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη από την Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η πρωθυπουργός είναι απολύτως δεσμευμένη να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, αλλά σαφώς για να κερδίσουμε κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αυτή την συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές» ανέφερε, αλλά δεν διευκρίνισε αν οι αλλαγές αφορούν το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης ή κάποιο είδος προσθήκης σε αυτή.

Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις της ΕΕ για μία επαναδιαπραγμάτευση, τόνισε ότι τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν η αποχώρηση να γίνει με συμφωνία, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ωστόσο, η συμφωνία απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο, οπότε, «εάν θέλουμε να φύγουμε με συμφωνία, θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες αλλαγές».

Αναφορικά με την δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους βουλευτές προκειμένου να βρεθεί αποδεκτή λύση από το κοινοβούλιο, συνεχίζονται, και αρνήθηκε να πει κατά πόσο η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις τροπολογίες που τυχόν θα εγκριθούν αύριο, είτε είναι νομικά δεσμευτικές ή όχι.

Όπως ανακοίνωσε, η αυριανή συζήτηση για το Brexit θα ανοίξει με τοποθέτηση του υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, και θα κλείσει αύριο το βράδυ με ομιλία της Τερέζα Μέι, μισή ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Προέτρεψε, επίσης, τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, να επιτρέψει ένα εύρος τροπολογιών προς συζήτηση, που αντιπροσωπεύουν όλο το κοινοβούλιο.

Βρυξέλλες: Αποφασίστε τι θέλετε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα μήνυμα για την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, καθώς εκείνη χαράζει ένα δρόμο για άρση του αδιεξόδου στο Brexit: Η Βρετανία πρέπει να πάρει την ευθύνη και να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει, αλλά η συμφωνία εξόδου δεν τίθεται σε επαναδιαπραγμάτευση.

Με λιγότερες από εννέα εβδομάδες έως την 29η Μαρτίου, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το πώς ή το πότε θα πραγματοποιηθεί η έξοδος δεν είναι ακόμη γνωστό.

Στις αυριανές ψηφοφορίες στο βρετανικό κοινοβούλιο σε μια σειρά τροπολογιών για να εκφράσουν τις θέσεις τους για το Brexit, Συντηρητικοί βουλευτές του κόμματος της Μέι, πιέζουν την πρωθυπουργό να απαιτήσει από την ΕΕ την κατάργηση της ρύθμισης του backstop (δίκτυ ασφαλείας) στην συνθήκη της εξόδου, που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, και την αντικατάσταση της ρύθμισης με άλλο μέτρο.

«Είναι μια πραγματική πρόκληση να δει κανείς πως μπορείς να χτίσεις μια πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας από την πολυμορφία της αντιπολίτευσης σε αυτήν», είπε η Σαμπίνα Βαγιάντ, η “υπαρχηγός” του Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε η ομάδα προβληματισμού European Policy Centre, η Βαγιάντ, με επικριτικό τόνο για τη στρατηγική της Μέι, σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια έλλειψη «ευθύνης» στην Βρετανία για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από Βρυξέλλες και Λονδίνο τον Νοέμβριο και πως υπάρχει μια ελλιπής διαφάνεια στις κινήσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Δεν θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης», διεμήνυσε η Βαγιάντ, επαναδιατυπώνοντας τη στάση Βρυξελλών.

Εντούτοις, η Ευρωπαία αξιωματούχος, απηχώντας τις δηλώσεις του Μπαρνιέ, τόνισε ότι η Βρετανία μπορεί να λύσει κάποια από τα προβλήματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση στο ζήτημα του ιρλανδικού backstop, αλλάζοντας κάποιες από τις αξιώσεις της για τις εμπορικές σχέσεις στην μετά-Brexit εποχή.

Αναφερόμενη σε μια τροπολογία στη συμφωνία που πρότεινε ο Συντηρητικός βουλευτές Γκράχαμ Μπράντι, που επιθυμεί «εναλλακτικές ρυθμίσεις», η Βαγιάντ δήλωσε ότι η συμφωνία αποχώρησης ήδη περιέχει αυτή την πιθανότητα.

«Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές ρυθμίσεις» για τα ιρλανδικά σύνορα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα με την τροπολογία Μπράντι είναι πως δεν λέει ποιες είναι αυτές».

«Το backstop δεν είναι ένα προαπαιτούμενο για την μελλοντική σχέση», τόνισε. «Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις».

Το κόμμα των Εργατικών θα απέχει από την διαδικασία δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου για την μετανάστευση

Ανακοίνωση με την οποία εξηγούν τους λόγους της αποχής τους από την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την μετανάστευση και την κοινωνική ασφάλιση, που διεξάγεται στο κοινοβούλιο σήμερα, αλλά και από την ψηφοφορία, εξέδωσε το κόμμα των Εργατικών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις προβλέψεις για το καθεστώς στο οποίο θα περιέλθουν οι ευρωπαίοι πολίτες, μετά το Brexit.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κόμμα των Εργατικών δεν υποστηρίζει τους σκοπούς του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και θα επιδιώξει την τροποποίησή του σε επόμενο στάδιο. Παραπέμπει στις δικές του προτάσεις για το σύστημα μετανάστευσης, που θα εισάγει την εργασιακή βίζα προς όσους χρειάζεται να καλύψουν τα εργασιακά κενά σε όλο το εύρος των επαγγελμάτων, με βάση τις ανάγκες της οικονομίας και όχι «έναν λανθασμένο διαχωρισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους υψηλών και χαμηλών προσόντων, με κριτήριο τον μισθό τους».

Ακόμη τονίζει ότι αντιτίθεται στην εχθρική πολιτική των Τόρις και στην «απαίσια αντιμετώπιση των ευρωπαίων και βρετανών πολιτών, στην αντιμεταναστευτική εκστρατεία τους και στον εξευτελιστικό χαρακτηρισμό των εργαζόμενων που κερδίζουν λιγότερες από 30.000 λίρες (ετησίως) ως χαμηλών προσόντων».

Η απόφαση αποχής των Εργατικών από τη διαδικασία, προκάλεσε την αντίδραση μερίδας βουλευτών και κομμάτων.

Βρετανικό αδιέξοδο

“Βρετανικό αδιέξοδο” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Deutsche Welle (DW), λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το σχέδιο της Τερέζα Μέι για το Brexit.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την δεύτερη ψηφοφορία επί της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων εξακολουθεί να επικρατεί χάος. Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, γράφει η DW.

Βουλευτές όλων των κομμάτων και τάσεων έχουν έτοιμες προτάσεις τις οποίες έχουν θέσει στον πρόεδρο της Βουλής, που είναι ο μόνος που θα αποφασίσει αν τις εγκρίνει ή αν τις απορρίψει. Οι περισσότερες εκφράζουν, με διαφορετικό αίτημα, την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών που επιθυμούν στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρονική επέκταση του Άρθρου 50, ακόμη και νέο δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και επιμένει πως θα τηρήσει την εντολή που της έδωσε ο λαός για πλήρη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Καλεί δε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της την οποία όμως έχουν απορρίψει.

Το αδιέξοδο που μέχρι στιγμής επικρατεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο έχει ανησυχήσει πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει προκαλέσει πανικό στο Δουβλίνο.

Μετά την προειδοποίηση, την Παρασκευή, της Τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η μή συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για την ιρλανδική οικονομία, ο Iρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε από το Νταβός πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το Λονδίνο, είτε μέσω Βρυξελλών ή διακρατική.

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό ο ηγέτης που έθεσε ως όρο το backstop -την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων που αποδείχτηκε το μεγάλο εμπόδιο στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής συμφωνίας- να προσβλέπει τώρα σε διακρατική διαπραγμάτευση ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα σημάνει καταστροφή για όλη την Ευρώπη.

Μέσα σε όλο αυτό το σουρεαλιστικό τοπίο οι πάντες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην ψηφοφορία της Τρίτης με την ελπίδα ότι θα επικρατήσει επιτέλους η λογική. Κάτι καθόλου σίγουρο.

Δεν αποκλείει το No-deal Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε κατ’ ιδίαν στελέχη της κυβέρνησής της ότι δεν σκοπεύει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες για τους όρους, έγραψε η εφημερίδα The Sun την Κυριακή.

Ωστόσο, η Μέι είπε σε κορυφαίους υπουργούς της ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποκλείσει το λεγόμενο no-deal Brexit δημόσια, για να μη χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό της χαρτί, διευκρίνισε η Σαν, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή (1).

Εξάλλου, ο βουλευτής των Τόρις και πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η Μέι θα ζητήσει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ, στο εβδομαδιαίο άρθρο του στην εφημερίδα The Telegraph.

Επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον ανέφερε πως η Μέι επιδιώκει να προστεθεί στη συμφωνία αποχώρησης μια ρήτρα για την ημερομηνία που θα εκπνεύσει η ισχύς του μηχανισμού αυτού (2).

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ξεκαθάρισε χθες Κυριακή πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της συμφωνίας για τον μηχανισμό αυτόν.

Εξάλλου σήμερα, επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων απαίτησαν από τη βρετανική πολιτική τάξη να τερματίσει τις συγκρούσεις για το Μπρέξιτ και να φροντίσει να υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ ορισμένες εταιρείες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα είχε η έξοδος άνευ συμφωνίας.

Εννέα εβδομάδες προτού το ΗΒ να εγκαταλείψει την ΕΕ, την 29η Μαρτίου, δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι το διαζύγιο θα είναι συναινετικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού