Χουντής: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ελληνική οικονομία λόγω κόκκινων δανείων και χρέους

«Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν θα μπει η Ελλάδα, λίγους μήνες μετά την επίσημη λήξη του 3ου Μνημονίου, λόγω ενδεχόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών που προκύπτουν από το υπερβολικό ύψος του δημοσίου χρέους και κόκκινων δανείων, προβλήματα τα οποία εντείνονται από την υψηλή ανεργία, τη χαμηλή παραγωγικότητα και την υποτονική επενδυτική δραστηριότητα». Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί στην απάντησή του σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει ενεργοποιήσει τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών για 13 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λόγω ενδεχόμενων ανισορροπιών σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, υπογραμμίζοντας ότι θα διενεργηθεί «εμπεριστατωμένη επισκόπηση (IDR) με σκοπό να εκτιμηθεί εάν υφίστανται ανισορροπίες που απαιτούν δράση πολιτικής».

Τα μακροοικονομικά μεγέθη για τα οποία ο κ. Μοσκοβισί βάζει την Ελλάδα «στο μικροσκόπιο» του κοινοτικού ελέγχου, είναι «το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), υπό συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί, ενημερώνει τον Νίκο Χουντή ότι «οι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις θα δημοσιευτούν τον Φεβρουάριο του 2019» και υπογραμμίζει ότι «βάσει της εμπεριστατωμένης επισκόπησης, η Επιτροπή θεωρήσει ότι ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ανισορροπίες, το Συμβούλιο, μετά από σύσταση της Επιτροπής, μπορεί να απευθύνει τις αναγκαίες συστάσεις προς το εν λόγω κράτος μέλος».

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού