Τι είπαν οι άλλοι ηγέτες στη σύνοδο MED7

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

“Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς”, είπε.

Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. “Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα”, σημείωσε.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο.

Έχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.

Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

“Συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη”, είπε, για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες.

Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε επίσης από τη Λευκωσία ότι η συμφωνία για το Brexit που διαπραγματεύτηκε το Λονδίνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “η καλύτερη δυνατή” και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θεωρεί ότι είναι αναγκαίες ορισμένες τροποποιήσεις ώστε να εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από τους Βρετανούς βουλευτές.

Ο Μακρόν κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να παρουσιάσει σύντομα στον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ “τα επόμενα στάδια τα οποία θα επιτρέψουν να αποφύγουμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, την οποία κανείς δεν επιθυμεί αλλά για την οποία θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε”.

Τζ. Κόντε: Το μεταναστευτικό είναι εγάλη πρόκληση για την Ευρώπη

“Το μεταναστευτικό είναι θέμα που παρουσιάζει μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και που μπορεί να την οδηγήσει σε μια ενδόρρηξη”, είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Οι χώρες μας έχουν μια κοινή ευαισθησία και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να βρούμε κοινές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε αποτύχει να δώσουμε απάντηση στο πρόβλημα του καταμερισμού. Δεν θα εκπλαγούμε να δούμε τους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη τους στην Ευρώπη,ανέφερε.

Μας λείπει ο συγχρονισμός στον χειρισμό, είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο και αγγίζει τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα της αφρικανικής ηπείρου, είπε.

Πρόσθεσε ότι το Ταμείο για την Αφρική έχει μόνο μερικά εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουμε μια πραγματική πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα.

Αναφερθείς στη Διακήρυξη της Λευκωσίας είπε ότι τονίζει τον κοινό παρανομαστή της Νότιας Ευρώπης με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη.

Ά. Κόστα: Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη

Πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να γίνει κάτι που διαιρεί την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

“Πιστεύουμε στην αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης, υπογράμμισε. Κάθε σκάφος που καταφτάνει στην Ιταλία, δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλη την Ευρώπη”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Πορτογαλική Προεδρία το 2021 θα λάβει έντονα υπόψη την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αφρικής, υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, τόνισε.

Είπε ότι πολλές από τις Νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και πως τώρα η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει αρνητικός κύκλος ξανά στο μέλλον στην Ευρώπη και άρα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

“Ελπίζουμε φέτος να είναι η χρονιά που θα λυθεί το Κυπριακό”, είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μουσκάτ: Ενιαία προσέγγιση για τη μεταναστευτική κρίση

Παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας, υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη ότι χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση, είπε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, μιλώντας για τη μεταναστευτική κρίση.

Είπε ότι ως χώρες της πρώτης γραμμής έχουμε δει όλοι μας ότι όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα βρίσκουμε αλληλεγγύη ο ένας από τον άλλον. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και προανήγγειλε ότι το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα την επόμενη σύνοδο των “7” που θα διεξαχθεί στη Μάλτα.

Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες (Ισπανός ΥΠΕΞ): Επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση

Επείγει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της ΕΕ και πρέπει να γίνει πριν να έρθει η επόμενη κρίση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5η Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ.

Να προσεγγίσουμε με προσεκτικό τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σέγκεν, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για το μεταναστευτικό.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού