Politico: Κινητικότητα για την αποφυγή δεύτερου shutdown

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία δεν μπορούν να ανεχτούν ένα ακόμη shutdown, σχολιάζει το “Politico.”

Αφού πέρασαν 35 ημέρες με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να παραμένουν μερικώς κλειστές, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία τρέμουν στην ιδέα για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με μία παρόμοια κατάσταση, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων.

Το γενικότερο κλίμα ανησυχίας που διαμορφώνεται στην Γερουσία εκτιμάται ότι μπορεί να εμποδίσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει σε μία νέα διακοπή των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τον Αμερικανό πρόεδρο, στην περίπτωση που ο ίδιος επιλέξει μία νέα σύγκρουση για το συνοριακό τείχος ασφάλειας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία η οποία -στην ουσία- ασκεί την εξουσία, έχει διαφορετική άποψη.

“Δεν αγαπώ το shutdown. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ οποιονδήποτε που θα μπορούσε να επιδιώκει ένα ακόμη shutdown,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ, ένας από τους γερουσιαστές που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα της συνοριακής ασφάλειας.

Οι περισσότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους ακολούθησαν την κομματική γραμμή στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και συντάχθηκαν με τον πρόεδρο Τραμπ, την περίοδο που το shutdown βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, σε ιδιωτικό επίπεδο, η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στην στάση του προέδρου Τραμπ άρχισε να παρουσιάζει πολιτικές ρωγμές, καθώς γίνονταν γνωστές οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, αλλά και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, με την κατάσταση για τον μέσο Αμερικανό πολίτη να επιδεινώνεται καθημερινά.

Μετά την αλλαγή στάσης περίπου έξι Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε την απαίτησή του για την χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους, πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε μια πλήρη πολιτική ανταρσία.

Από την άλλη μεριά, έχει ευρέως εδραιωθεί η αντίληψη εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τραμπ, ότι η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για να επιτευχθούν συμβιβασμοί, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Τραμπ “δεν θέλει να πάει σε ένα άλλο shutdown.”

Η ίδια ωστόσο, δεν απέκλεισε ένα νέο shutdown στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν κατορθώσει να καταστρώσει ένα σχέδιο συνοριακής ασφάλειας, το οποίο, θα είναι αρεστό στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνει ανοιχτό κι ο πρόεδρος της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων (House Freedom Caucus) Μαρκ Μίντοους, ο οποίος είναι στενός υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ.

Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, μετά από αυτό που προηγήθηκε και ήταν το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια που έχει καταγραφεί στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ανησυχεί σοβαρά τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία, παρά τις ελπίδες που υπάρχουν ότι μπορεί να αποφευχθεί από μία δικομματική συμφωνία για την συνοριακή ασφάλεια ή ακόμη και από τη λήψη κάποιων μέτρων από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ερώτηση για το πόσο σοβαρό θεωρεί το ενδεχόμενο πρόκλησης μιας νέας πολύπλοκης κατάστασης γύρω από την χρηματοδότηση της συνοριακής ασφάλειας, η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόβσκι που εκλέγεται στην Αλάσκα, απάντησε “Πολύ σοβαρό.”

“Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να το πω αυτό: ‘όχι, δεν είναι πιθανό ότι θα μπορούσαμε να πάμε πίσω σε ένα νέο shutdown.’ Αλλά δε νομίζω ότι ούτε και το πρώτο που είχε διάρκεια 35 ημερών, ήταν επίσης, πιθανό,” είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι γερουσιαστές εντός της δικομματικής επιτροπής που έχει συσταθεί προσπαθούν να διαπιστώσουν ποια θα είναι η πορεία των εξελίξεων και ποιες κινήσεις θα υποστηριχτούν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κινούνται προς την κατεύθυνση κάθε πιθανής δυνατότητας, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Στην περίπτωση που οι προσπάθειες της επιτροπής αποτύχουν, ο πρόεδρος Τραμπ έχει προδιαγράψει δύο δρόμους στην προσπάθειά του να χτίσει το συνοριακό τείχος ασφάλειας: μία διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή μία κατάσταση ανάγκης στην συνοριακή γραμμή.

“Ο κατάλληλος τρόπος για να πάμε μπροστά θα είναι κάποιος τύπος εκτελεστικής δράσης κατά του shutdown. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το shutdown έχει βγει από το τραπέζι,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίντοους, που βοήθησε τον Τραμπ πιέζοντας για το shutdown των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που προηγήθηκε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απεχθάνονται και τα δύο ενδεχόμενα.

Από την άλλη μεριά, σήμερα θα επέλεγαν ένα από τα παραπάνω ενδεχόμενα, ώστε να αποκλειστεί η επανάληψη ενός δεύτερου αδιεξόδου για την χρηματοδότηση της συνοριακής ασφάλειας.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ το τοποθέτησε ως εξής: “Δε νομίζω ότι επιθυμούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα άλλο shutdown. Επίσης, νομίζω ότι είναι σίγουρο πως δεν επιθυμούμε να ληφθεί κάποιο μέτρο έκτακτης ανάγκης. Έτσι, ο πρόεδρος και το Κογκρέσο θα πρέπει να τα βρουν μαζί.”

“Δεν είναι απαραίτητο να πω ότι τα shutdown είναι μια πολύ κακιά ιδέα, ενώ δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως ένα πολιτικό όπλο,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ρόμνεϊ κατά την πρώτη ημέρα του στην Γερουσία, με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να λειτουργούν κανονικά.

“Έχουμε πολλά μαθήματα να μάθουμε. Όπως ακριβώς έμαθα το 1995, όταν νόμιζα πως είναι καλό πράγμα να κλείνεις την ομοσπονδιακή κυβέρνηση,” είπε ο Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων.

“Η κυβέρνηση είναι για να υπηρετεί το λαό αυτής της χώρας, ενώ οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όταν η κυβέρνηση δεν λειτουργεί,” πρόσθεσε.

Η υποχώρηση των Ρεπουμπλικάνων στο ζήτημα της κατασκευής του συνοριακού τείχους, ήταν κάτι περισσότερο από προφανής χθες στην Γερουσία, καθώς ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ σχεδόν απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό, παρά μόνο για να επικρίνει τους Δημοκρατικούς, για την στάση τους να καταψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για την αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή. Η ψηφοφορία αυτή, έγινε όσο το shutdown βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ελάχιστοι Ρεπουμπλικάνοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν αναφορά στο συγκεκριμένο επεισόδιο. “Αυτοί που νόμιζαν ότι το shutdown έχουν χάσει κάθε επιχείρημα γι’ αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν.

Μερικοί κεντρώοι Ρεπουμπλικάνοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μία δικομματική συμφωνία για την συνοριακή ασφάλεια, θα μπορούσε να επιβιώσει ακόμη και σε ένα ενδεχόμενο προεδρικό βέτο, ενώ οι διεργασίες στην Γερουσία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Politico”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού