Β. Κορέα: Θέλουμε ειρήνη και διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτυχθούν «θαυμάσια και με ταχύ ρυθμό», αν η Ουάσινγκτον ανταποκριθεί στις προσπάθειές της για αποπυρηνικοποίηση με αξιόπιστα μέτρα και πρακτικές δράσεις.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Χαν Τάε Σονγκ, δήλωσε επίσης στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πως η Πιονγκγιάνγκ θα συνεχίσει να εγκαθιδρύει έναν «μόνιμο και βιώσιμο μηχανισμό ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο».

Η σύνοδος κορυφής του περασμένου Ιουνίου ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε μια δραματική στροφή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ήταν μέχρι τότε «οι πιο εχθρικές στη γη», και συνέβαλε ώστε να διασφαλισθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη διαιρεμένη χερσόνησο, δήλωσε ο Χαν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, και στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Κιμ, προσθέτοντας: «Δηλώνουμε ότι πλέον δεν θα φτιάχνουμε ούτε θα δοκιμάζουμε πυρηνικά όπλα ούτε θα τα χρησιμοποιούμε και θα τα διαδίδουμε και έχουμε λάβει διάφορα πρακτικά μέτρα.

«Αν οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας με αξιόπιστα μέτρα και αντίστοιχες πρακτικές δράσεις, οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν θαυμάσια και με ταχύ ρυθμό μέσω της διαδικασίας λήψης οριστικών μέτρων τα οποία θα διαμορφώσουν μια νέα εποχή», δήλωσε.

Ο Χαν δήλωσε στο Ρόιτερ πως δεν έχει πληροφορίες για ενδεχόμενη δεύτερη σύνοδο κορυφής ανάνεσα στο Κιμ και τον Τραμπ.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Ρόιτερ την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό του προγράμματος πυρηνικών όπλων της, όπως να διαλύσει το κύριο πυρηνικό συγκρότημά της και να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις για να επιβεβαιωθεί η διαδικασία, όταν ο Κιμ συναντηθεί με τον Τραμπ, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και τον ερχόμενο μήνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού