Νέες εξόδους στις αγορές προετοιμάζει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών

Ειδικού συνεργάτη

Νέες εξόδους στις αγορές προετοιμάζει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, τις οποίες επιβεβαίωσαν κοινοτικοί αξιωματούχοι στο περιθώριο της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup (EWG).

Στην ίδια συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, κινείται σε αποδεκτά για τους δανειστές επίπεδα, αν και αναμενόταν να μην υπερβεί το 10%. Στην ίδια συνεδρίαση, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα από ορισμένες πηγές στην Αθήνα, εκτιμήθηκε ότι σύμφωνα και με την ενημέρωση των αξιολογητών που πρόσφατα επισκέφτηκαν την Αθήνα, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επιταχυνόμενης βελτίωσης των ρυθμών της οικονομίας της και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της. Παραμένει το θέμα των «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών, το οποίο, όμως, όπως τονίστηκε σχετικά στη συνεδρίαση του EWG, δεν έχει αποκλίνει από τις προβλέψεις των θεσμών για την εξέλιξή του όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ τα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη βαθμιαία αποσυσχέτιση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών από την εντύπωση που παράγεται στις αγορές για την ελληνική οικονομία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ακριβώς κινήθηκε και η προτροπή προς την Ελλάδα για τη διερεύνηση  της πιθανότητας νέων εξόδων στις αγορές, για να γίνει αξιοποίηση του «παράθυρου ευκαιρίας», όπως χαρακτηρίστηκε, που σημειώνεται με την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων  των ελληνικών ομολόγων, που για τα δεκαετή ομόλογα ήδη βρίσκονται κάτω από το 3,9%.

Συγκρίνοντας την Ελλάδα με τις ανάλογες εξόδους στις αγορές άλλων χωρών της ευρωζώνης κατά την περίοδο ολοκλήρωσης των προγραμμάτων σταθεροποίησης που είχαν προηγουμένως υλοποιήσει οι χώρες αυτές, διαπιστώθηκε σημαντικά καλύτερη εικόνα των επιτοκίων για το τελευταίο 5ετές ελληνικό ομόλογο, βελτίωση που αποδίδεται από το EWG σε δύο παράγοντες: την ύπαρξη του «μαξιλαριού ασφαλείας» για την Ελλάδα ως το 2022, και την πρόσληψη της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές χρήματος, ως του «τελευταίου επεισοδίου αναταράξεων» που προκλήθηκαν στην ευρωζώνη από την κρίση του 2010 και μετά.

Θετική αποτίμηση για την Ελλάδα επίσης έγινε, παρά τις ανησυχητικές ενδείξεις για ανακοπή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, επειδή η συγκυρία με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή ευνοούν, όπως διαπιστώθηκε, την ευνοϊκή στάση των αγορών έναντι της προοπτικής παραχώρησης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε επίσης ως θετικό στοιχείο η πολιτική σταθερότητα και η συμπερίληψή της στις χώρες εκείνες της Ε.Ε. οι οποίες δεν απειλούνται από αποσταθεροποιητική ενδυνάμωση  ακροδεξιών και λαϊκίστικων τάσεων στις προσεχείς ευρωεκλογές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού