Κροατία-Σλοβενία: Διασυνοριακή συνεργασία για την αρμονική συνύπαρξη άγριων ζώων και ανθρώπων

Πώς μπορεί ο άνθρωπος να συνυπάρξει αρμονικά με τα μεγάλα σαρκοφάγα, όπως αρκούδες, που περιδιαβαίνουν τις κορυφές των βουνών στην Κροατία και τη Σλοβενία;  Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα καλείται να δώσει το έργο “Carnivora Dinarica”, που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους και στοχεύει στη βελτίωση της διατήρησης του πληθυσμού των μεγάλων σαρκοφάγων στις Δειναρικές Άλπεις.
Το έργο  παρουσιάστηκε πρόσφατα στο εθνικό πάρκο Risnjak της Κροατίας και- σύμφωνα με όσα αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Hina”- στον πυρήνα των δράσεών του βρίσκεται η βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων, κυρίως λύκων και αρκούδων στις περιοχές “Natura 2000” της Σλοβενίας και της Κροατίας (Javorniki-Sneznik, Notranjski Trikotnik και Gorski Kotar).
Αυτό το μοναδικό τοπίο των δασών στην Κεντρική Ευρώπη είναι το “σπιτικό” για περίπου 20 λύγκες, 60 λύκους και 700 αρκούδες. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του πληθυσμού τους στην περιοχή μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης.
Το πρόγραμμα  “Carnivora Dinarica” ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2021. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας V-A Interreg Σλοβενίας-Κροατίας.
Το WWF Adria θα υποστηρίξει το έργο διοργανώνοντας δραστηριότητες ενημέρωσης γι ‘αυτό. Στους εταίρους του προγράμματος περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια της Λιουμπλιάνα και του Ζάγκρεμπ, περιφερειακές και δημοτικές αρχές από τις δύο χώρες, το εθνικό πάρκο Ρίσνιακ (Risnjak) της Κροατίας και το WWF Adria.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού