Με δύο πρόσωπα το ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές

Ειδικού συνεργάτη

Με τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝ.ΑΛ. περίπου ολοκληρώνεται αυτός ο γύρος εσωτερικών εξελίξεων που προκάλεσε στον χώρο της κεντρο-αριστεράς το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές από μεριάς της Χαριλάου Τρικούπη, η κίνηση Γεννηματά να επιχειρήσει άλμα διαφυγής από την εσωστρέφεια της τελευταίας περιόδου, η οποία ήδη είχε καταλήξει σε διαγραφές και αποχωρήσεις, θεωρείται επιτυχής. Η εξαγγελία για συνέδριο στα τέλη του Μάρτη, εκτιμάται ότι ανέκοψε τα φαινόμενα παραταξιακής αποδιάρθρωσης και έδωσε ανάσα χρόνου στην κυρία Γεννηματά να επιχειρήσει ανασύνταξη, εν όψει εκλογών. Τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα δοθεί η ευκαιρία στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου να γίνει καλύτερα γνωστή στην κοινή γνώμη η γραμμή του ΚΙΝ.ΑΛ.. σαν μια ευκαιρία να βελτιωθεί παράλληλα η κακή σημερινή δημοσκοπική εικόνα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιες πηγές. Ασάφεια επικρατεί σχετικά με το εάν το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του κ. Γιώργου Παπανδρέου θα προχωρήσει στην επιθυμητή για την κυρία Γεννηματά αυτοδιάλυσή του, ή όχι. Και η ασάφεια διατηρείται, παρά το ότι ο πρώην πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΚΙΝ.ΑΛ. προέτρεψε τα στελέχη επιρροής του να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ενώ, εντύπωση προκάλεσε και η αδυναμία να συμφωνηθεί μια κοινή εκδήλωση μνήμη για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράλληλα, δυσαρέσκεια και γκρίνιες ακούγονται από μεριάς των «εκσυγχρονιστών», που εγείρουν όχι και τόσο δειλά θέμα πριν το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. να προηγηθεί ένα συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ανησυχία που διατηρείται στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., σχετικά με την κριτική από μεριάς μερίδας στελεχών σχετικά με τη γενική γραμμή Γεννηματά, η οποία αντιμετωπίζεται ως μη πειστικά αντι-δεξιά, ώστε να μπορεί να γίνει πόλος έλξης για ψηφοφόρους που αποχωρούν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Η εξισορρόπηση πάνω σ’ αυτά τα σημεία πολιτικής για την επόμενη περίοδο μέχρι το συνέδριο και αμέσως μετά μέχρι τις ευρωεκλογές (με τις οποίες στο ΚΙΝ.ΑΛ. εξακολουθούν να θεωρούν ισχυρό το ενδεχόμενο να γίνουν μαζί με τις γενικές εκλογές), αν και δύσκολη, θεωρείται ότι προσφέρει μια ευκαιρία στην κυρία Γεννηματά να επαναβεβαιώσει την παραταξιακή εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Όπως υπενθυμίζουν στενοί συνεργάτες της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ.  κεντρικός στόχος παραμένει να έρθει η παράταξη τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ώστε να έχει δικαίωμα να λάβει η κυρία Γεννηματά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Αυτός ο στόχος μας διασαφηνίζει απολύτως ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε είτε σε κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε σε κυβέρνηση Τσίπρα μετά τις εκλογές, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, απορρίπτοντας κάθε αναφορά για δεξιά στροφή στην παραταξιακή πολιτική.