Κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για το προοδευτικό μέτωπο

Ειδικού συνεργάτη

Σε πλήρη δραστηριοποίηση βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η άτυπη ομάδα πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που έχει αναλάβει την προσπάθεια συγκρότησης προοδευτικού μετώπου, εν όψει ευρωεκλογών και γενικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για ομάδα που έχει συσταθεί εκτός κομματικών διαδικασιών και χωρίς απόφαση της Κ.Ε. του κόμματος και σκοπός της συγκρότησής της είναι δύο πράγματα: α. η κατάθεση πλήρους εισήγησης για την πολιτική των συμμαχιών ως το τέλος του Φεβρουαρίου, και β. η πρώτη προσέγγιση ομάδων και προσώπων που θωρούνται διατεθειμένοι να συμβάλλουν στον σχηματισμό του προοδευτικού μετώπου.

Η ομάδα στελεχών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί μεταξύ Τσίπρα και Σκουρλέτη και σ’ αυτή συμμετέχουν πρόσωπα εμπιστοσύνης της ηγεσίας, για τα οποία τίποτα πιο συγκεκριμένο δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστό, εκτός του ότι απαρτίζεται από πρόσωπα με χαμηλή έκθεση στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Ανάμεσά τους διανοούμενοι και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ αναφέρονται και 1-2 δημοσιογράφοι.

Όπως επίσης αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ομάδα αυτή δεν σχετίζεται με τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. για συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και δεν ασχολείται παρά μόνο με το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Η ομάδα αυτή, αναφέρεται σχετικά, ήδη έχει ήδη εισηγηθεί και έχει γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να αποσυνδεθεί η κεντρική γραμμή συμμαχιών του κόμματος από τις παράλληλες τοπικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, με την εξαίρεση φυσικά των τριών μεγάλων πόλεων και μερικών ακόμη πρωτευουσών νομών καθώς και των περιφερειών, για τα οποία όμως οι αποφάσεις αφορούν πάντοτε σε συντεταγμένες κομματικές διαδικασίες. Η ομάδα περιορίζεται στις ευρωεκλογές και τις γενικές εκλογές και ανάλογα με τις εξελίξεις θα συνεχίσει το έργο της και μετά την υποβολή πρότασης-εισήγησης για το προοδευτικό μέτωπο.