Τι περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» Τσίπρα-Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Ειδικού συνεργάτη

Εν όψει της μονιμότερης, όπως φαίνεται, επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας, που συμφωνήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο λεγόμενος «οδικός χάρτης» αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο που φαίνεται πως συζητήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα μεταξύ των δύο ηγετών, στην τελευταία επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από την επίσκεψη Τσίπρα αλλά και σε συνεχείς δηλώσεις του έκτοτε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας,  Ευάγγελος Αποστολάκης, επέμεινε σε αναφορές περί της ανάγκης ειρήνευσης στο Αιγαίο, αλλάζοντας τον τόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης ήδη στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ξεκινά με τη  πρώτη επαφή μεταξύ τους, τον άτυπο αυτό διάλογο με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Άγκυρα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η παρατεινόμενη και παγιωμένη εδώ και χρόνια ένταση στο Αιγαίο εξ αφορμής των τουρκικών  παραβιάσεων και η αναμενόμενη σ’ αυτές  ελληνική αντίδραση, δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που επιζητούν και οι δύο χώρες. Παράλληλα, και τα δύο μέρη, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, εκτιμούν ότι  είναι θαυμάσια συγκυρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη, η «σύμπτωση» της παρουσίας δύο έμπειρων μάχιμων στρατιωτικών στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, με σκοπό την αποφόρτιση του κλίματος σε μια βήμα-βήμα βελτίωση.
Παρ’ ό,τι οι ίδιες πηγές στην Αθήνα προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να αναμένεται καμιά εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στο αμέσως προσεχές διάστημα, επαναλαμβάνουν παράλληλα ότι ο μέχρι πρότινος «κολλημένος» ελληνοτουρκικός διάλογος στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα. Με δεδομένη την επιμονή της Τουρκίας στις ως τώρα διερευνητικές συνομιλίες για υπογραφή συνυποσχετικού παραπομπής της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο για συμπερίληψη στο συνυποσχετικό αναφοράς ότι υπάρχει ασάφεια ως προς την κυριαρχία στις κατά την Τουρκία «γκρίζες ζώνες», απαίτηση που φυσικά καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί, το αδιέξοδο ήταν δεδομένο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ολοένα και εντονότερη αποδοχή του νομικο-πολιτικού πλαισίου περί ΑΟΖ από μεριάς του διεθνούς δικαίου, σε βαθμιαία αντικατάσταση του ως σήμερα πλαισίου περί υφαλοκρηπίδας, είναι μια ευκαιρία για παραγωγικότερες διμερείς σχέσεις.

Συγκριμένα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατ’ αρχήν διάθεση των δύο μερών (η οποία θα επεκταθεί εφ’ όσον επιβεβαιωθεί η καλή πίστη για βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και για αναζήτηση λύσεων διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες με τα ζητήματα κυριαρχίας να παραμένουν σε εκκρεμότητα), θα αφορά στην παρούσα φάση 3 σημεία:

  • Την πρόληψη ατυχημάτων στο Αιγαίο,
  • Την άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας, σε έκτακτη ανάγκη και πριν κάποια από τις δύο πλευρές προχωρήσει μονομερώς σε ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης, και
  • Την αργή μείωση του αριθμού παραβιάσεων από τουρκικής μεριάς, με αντάλλαγμα την ενεργότερη ελληνική παρέμβαση στην Ε.Ε. για αποκατάσταση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, με άξονα το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τις εξελίξεις αυτές έχει ήδη ενημερωθεί  η Ε.Ε., ενώ θετική είναι και η υποδοχή της προσπάθειας αυτής από μεριάς της Λευκωσίας.