Παπακώστα: «Όχι» στον κοινωνικό δαρβινισμό Μητσοτάκη για τα «κόκκινα» δάνεια

Σφοδρή επίθεση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ) και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με αφορμή το αίτημα Μητσοτάκη να περιλάβει η κυβέρνηση στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρόβλεψη με την οποία ουσιαστικά να τιμωρούνται όσοι αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΕΟ, η κ. Παπακώστα ζητά από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα πεπραγμένα των τραπεζών και να σταματήσει να “κατηγοριοποιεί” τους πολίτες ανάλογα με την “πιστοληπτική” τους ικανότητα!

Ειδικότερα, η Πρόεδρος του ΝΕΟ τονίζει:

«Το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σχετίζεται με τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα ζήτημα εξόχως κοινωνικό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Με έκπληξη, λοιπόν, ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά από την κυβέρνηση να περιλάβει στην τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια την τιμωρία όσων αδυνατούν να καλύψουν το ύψος της δόσης του δανείου τους.

Συνεπής στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ακραία ρητορική του ηγετικού του περίγυρου, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι διαθέτει κρυφή ατζέντα για την Οικονομία, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον κοινωνικό δαρβινισμό, καθώς ταυτίζει τον ασυνεπή λόγω οικονομικής αδυναμίας δανειολήπτη, με τον στρατηγικό κακοπληρωτή, τον οποίο γνωρίζουν οι τράπεζες.

Η Νέα Ελληνική Ορμή, συνεπής στην πολιτική της, η οποία θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο χωρίς να κάνει διαχωρισμούς, έχει ήδη προτείνει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για όλα τα νοικοκυριά, ώστε να πάρει «ανάσα» η μεσαία τάξη και όσοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να καλύψουν τη δόση του δανείου τους.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει λογαριασμό και πεπραγμένα των τραπεζών για το πως έχουν κατηγοριοποιήσει τα δάνεια.

Υπάρχουν δάνεια όπου οι υπόχρεοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν και η αδυναμία αυτή είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης είτε αποκλειστικά, είτε κατά κύριο λόγο.
Σε αυτά τα δάνεια, που είναι τα περισσότερα η Νέα Ελληνική Ορμή προτείνει σεισάχθεια οριστική και κοινωνικά δίκαιη.

Όμως, υπάρχουν και δάνεια, τα οποία έχουν συνάψει με τράπεζες ανώτατοι ή πάσης κατηγορίας κρατικοί υπάλληλοι και ενώ είναι δεδομένες και οι αμοιβές τους και η ιδιωτική τους περιουσία, οι τράπεζες ανέχθηκαν επί χρόνια και δεν επεδίωξαν να πάρουν ούτε συμβολικό ποσό.

Καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει από τις τράπεζες αναλυτική καταγραφή για τον τρόπο με τον οποίο έχουν κατηγοριοποιήσει τα δάνεια.

Καλώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα πεπραγμένα των τραπεζών και να σταματήσει να «κατηγοριοποιεί» τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με βάση την “πιστοληπτική” τους ικανότητα»!