Έτοιμη η Ελλάδα για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ – Την προοπτική αυτή απελευθέρωσε η επιτυχία του 10ετούς ομολόγου

Ειδικού συνεργάτη

Έτοιμη είναι η Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα. Εφ’ όσον η κίνηση επιβεβαιωθεί προβλέπεται σημαντική περαιτέρω αποφόρτιση των ροών αποπληρωμής εξωτερικών οφειλών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της για τα επόμενα χρόνια, σε μια επανάληψη της κίνησης που έκανε προ καιρού η Πορτογαλία, μετά από την  απαιτούμενη για την περίσταση αυτή σύμφωνη γνώμη του ESM.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την προοπτική αυτή απελευθέρωσε η επιτυχία του 10ετούς ομολόγου και η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας, ως οικονομίας η οποία μπορεί με ασφάλεια να αποπληρώσει τις εξωτερικές οφειλές της, όπως άλλωστε καθόλου τυχαία επεσήμανε και το ίδιο το ΔΝΤ στην προχθεσινή έκεθσή του για την ελληνική οικονομία.

Τυπικά η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας απαιτεί την κατάθεση έγγραφου αυτήμνατιος προς τον ESM, ο οποίος ως αντικριστής των οφειλών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, είναι εκείνος που θα δώσει το “πράσινο φως”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών στην Αθηνα έχει ήδη διερευνήσει τις διαθέσεις του ESM και έχει εξασφαλίσει την κατ’ αρχήν θετική αντίδραση των θεσμών για την επιτάχυνση απεμπλοκής της τελευταίας χώρας-μέλους της ευρωζώνης που βγήκε από τα μνημόνια από το ΔΝΤ.

Από πλευράς ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Αθήνα για την φερόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην εξαγορά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

Μενού