ΚΙΝΑΛ: Εντείνονται οι διεργασίες εσωτερικών διευθετήσεων

Ειδικού συνεργάτη

Η απόπειρα «ανοιγμάτων» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η καθαρή απόρριψή της από μεριάς του ΚΙΝ.ΑΛ. δημιούργησε σοβαρή εσωτερική κινητικότητα στην παράταξη της οποίας ηγείται η Φώφη Γεννηματά. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του ΚΙΝ.ΑΛ., αυτή την ώρα εκφράζεται ικανοποίηση από μεριάς συνεργατών της προέδρου, διότι η πρόσκληση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όχι μόνον απορρίπτεται από το συντριπτικά μεγάλο μέρος των παραταξιακών δυνάμεων, αλλά ακριβώς αυτή η απόρριψη της πρόσκλησης από μεριάς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έχει συσπειρώσει τη βάση του ΚΙΝ.ΑΛ..

Ωστόσο, η κινητικότητα στο ΚΙΝ.ΑΛ. συνεχίζεται, με εμφανή την προσπάθεια να πάει χωρίς άλλα προβλήματα στο συνέδριό του στα τέλη του μήνα. Μολονότι η εικόνα στην κοινή γνώμη, όπως εμφανίζεται στην επικαιρότητα, είναι ότι διεξάγεται συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτό το ενδεχόμενο εξ αρχής είχε μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης, για μια σειρά λόγους, πολιτικούς και πρακτικούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ήταν καταστροφικό το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. στα τέλη του μήνα να «κολλήσει» σ’ αυτή τη συζήτηση. Γι’ αυτό, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα επιχειρηθεί οργανωμένα να μεταφερθεί το ενδιαφέρον της κομματικής βάσης σε άλλα θέματα, με την κυρία Γεννηματά να έχει δώσει οδηγίες στους συνεργάτες της να επικεντρωθούν στο συνέδριο σε δύο θέματα που την ενδιαφέρουν πρωτίστως:

– την πολιτική συμμαχιών (με δύο επί μέρους σημεία, την σκληρή απόρριψη της προσέγγισης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την απόπειρα διαμόρφωσης της στρατηγικής του ΚΙΝ.ΑΛ. για τις μετεκλογικές συνεργασίες με άξονα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσωπο που θα έχει υποδείξει η κυρία Γεννηματά, μια έμμεση δηλαδή παραπομπή σε στάση «ανοχής» για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετεκλογικά), και

– την προσπάθεια από το συνέδριο να προκύψει ενιαίο κομματικό σχήμα με διάλυση των συνιστωσών του ΚΙΝ.ΑΛ., αν και η αντίδραση για την προοπτική αυτή όλων των άλλων σχημάτων που συμμετέχουν είναι έντονη.

Κατά πληροφορίες προερχόμενες από τις ίδιες πηγές, στάση αναμονής τηρεί το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά έναντι του Β. Βενιζέλου και των υποστηρικτών του, για τον οποίο, όμως, αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι στο συνέδριο οφείλει να ξεκαθαρίσει απολύτως τη στάση του, καθώς ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκτιμάται ότι «στέλνουν κόσμο στη Ν.Δ.», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Τέλος, το θέμα των εντεινόμενων τελευταία διαρροών από το ΚΙΝ.ΑΛ. προς τη Ν.Δ. έχει δημιουργήσει ανησυχία, καθώς ιδίως για την κάλπη των ευρωεκλογών αυτή η τάση έχει ενισχυθεί και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά προβληματίζονται για το πώς θα την ανακόψουν.