Γαλλία: Επιβεβαιώνεται ότι τα επεισόδια κινδυνεύουν να μείνουν ως το μόνο πολιτικό αποτέλεσμα των «κίτρινων γιλέκων» – Απαγόρευση συγκεντρώσεων

«Ανεπάρκεια» και «δυσλειτουργία». Με τις δύο αυτές λέξεις ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ αναγνώρισε την για πολλοστή φορά αποτυχία των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στην επιβολή της τάξης. Αυτό συνέβη και κατά τα δραματικά επεισόδια στη λεωφόρο των Ηλύσιων, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό Δικαιοσύνης, ο Γάλλος πρωθυπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά την αποτυχία, τόσο της στρατηγικής του υπουργού Κριστόφ Καστανιέ, όσο και του σχεδιασμού δράσης των αστυνομικών δυνάμεων.

«Ήδη μια πρώτη φορά αναπροσαρμόσαμε την ανάπτυξη των δυνάμεων ύστερα από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου», θύμισε ο Εντουάρ Φιλίπ. Δήλωσε παράλληλα «ότι υποβάλει νέες προτάσεις στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με στόχο «την ενίσχυση του δόγματος», όπως είπε, «ώστε να εξασφαλισθεί η ανά πάσα στιγμή, σταθερότητα της εκτέλεσής του». Παρατηρητές σημειώνουν ότι παίρνοντας ο πρωθυπουργός τα ηνία για το καυτό θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και τάξης, ο υπουργός Καστανιέ μετατρέπεται στον αδύναμο κρίκο της εκτελεστικής εξουσίας.

Εκτιμάται ότι με άλλη κυβέρνηση ίσως να είχε απομακρυνθεί. Με την τωρινή όμως, παρ’ ότι δεν έχει ιδιαίτερα πείσει για τις ικανότητές του, παραμένει από τους πλέον πιστούς υπουργούς στον Μακρόν,  οποίος δεν έχει και πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη γαλλική τηλεόραση ο Φιλίπ είπε ότι από το επόμενο Σάββατο θα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο -μεταξύ αυτών και τα Ηλύσια Πεδία- μόλις υπάρξουν ενδείξεις για την παρουσία ριζοσπαστικών ομάδων που σκοπεύουν να προκαλέσουν ζημιές.

«Αυτές είναι εγκληματικές ενέργειες. Η απάντηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι σθεναρή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο μέχρι σήμερα αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς θα απομακρυνθεί από τη θέση του και θα αντικατασταθεί από τον αστυνομικό διευθυντή της Ακουιταίνης, Ντιντιέ Λαλεμάν.

Ο Φιλίπ είπε επίσης ότι θα αυξηθεί σημαντικά το πρόστιμο για τη συμμετοχή σε απαγορευμένες διαδηλώσεις, από τα 38 ευρώ σήμερα στα 135 ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού