Πρόβλημα Κατρούγκαλου στην κυβέρνηση

Ειδικού συνεργάτη

Σε σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λόγω των δραστηριοτήτων του την προηγούμενη εβδομάδα, στο κυπριακό, τα ελληνο-τουρκικά και τα ενεργειακά θέματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Έγκυρες κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει σκεπτικισμός στην κυβερνητική ηγεσία για το «θέμα Κατρούγκαλου», καθώς οι δηλώσεις και η εν γένει στάση του υπουργού Εξωτερικών, από την επίσκεψή του στην Κύπρο, μέχρι τη στη συνέχεια επίσκεψή του στην Τουρκία και τις συνομιλίες του εκεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, δεν ανταποκρίνονται σε εικόνα διπλωματίας χώρας με αυξημένο ρόλο στην περιοχή.

Σημειώνεται εδώ, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που οδήγησαν σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης η ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος μιας στρατηγικής αποκατάστασης του διεθνούς κύρους της χώρας, πέραν της σημαντικής βελτίωσης στην οικονομία. Κι αυτή η κυβερνητική προτεραιότητα υπάρχει η εκτίμηση στην ηγεσία της κυβέρνησης ότι κάθε άλλο παρά προάχθηκε από την εμφάνιση Κατρούγκαλου στο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Στον υπουργό Εξωτερικών καταλογίζονται από το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης 4 σφάλματα:

– η μικρή σημασία της συμφωνίας με Τσαβούσογλου για επανενεργοποίηση του διαλόγου για το κυπριακό. (Γιατί η έναρξη του διαλόγου που συμφωνήθηκε για τις 12 Απριλίου είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, και μόνο ως πρόσχημα υπέρ της Τουρκίας ότι δήθεν δείχνει καλή διάθεση μπορεί να είναι αποτελεσματική αυτή η εξέλιξη),

– η ήπια αντίδραση Κατρούγκαλου στις αναφορές Τσαβούσογλου περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη,

– η θεωρούμενη ως άστοχη αναφορά του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι υπάρχουν δικαιώματα της Τουρκίας στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία θεωρείται και άκαιρη, δεδομένου ότι προ ημερών μόλις η Τουρκία σε έγγραφό της προς την Ε.Ε. έθεσε θέμα δικαιωμάτων της σε 3 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, και

– η συμφωνία (κι αυτό θεωρείται το σημαντικότερο απ’ όλα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές) για ταυτόχρονη εκκίνηση (στις 12 Απριλίου) της διαδικασίας διαλόγου για το κυπριακό με τον ελληνο-τουρκικό διάλογο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών, στα πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Τσίπρα-Ερντογάν για τις διμερείς σχέσεις. Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε σχετικά, για πλήγμα στην πάγια τακτική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να αποσυνδέει τον ελληνο-τουρκικό διάλογο από το κυπριακό.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν την καθαρή απόρριψη αιτιάσεων Ερντογάν από μεριάς του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά το πρόσφατο επίσημο ταξίδι του δεύτερου στην Τουρκία, στάση την οποία υποδεικνύουν ως «υπόδειγμα» για τις ελληνικές αντιδράσεις σε απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο προβληματισμός στην κυβερνητική ηγεσία για το «θέμα Κατρούγκαλου» είναι έντονος και το θέμα της αδυναμίας του υπουργού Εξωτερικών να ανταποκριθεί στο αυξημένο ειδικό βάρος του προσώπου που προϋποθέτει η θέση του κρίνεται ως δύσκολος χειρισμός, γιατί είναι πρόσφατος ο ανασχηματισμός, ενώ διαπιστώνεται και ένδεια εναλλακτικών λύσεων. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες, μετά την επιστροφή Τσίπρα από το εξωτερικό.