Ξενογιαννακοπούλου: Η αναβάθμιση του δημόσιου τομέα αφορά σε όλους τους πολίτες

H υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε -παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου- στην ημερίδα διαλόγου στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και του Ιδιωτικού Τομέα «Ασκώντας διοίκηση στο Δημόσιο και στις Επιχειρήσεις-Κοινά προβλήματα αναζητούν λύσεις», της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, βασική προτεραιότητα είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την παραγωγική, αναπτυξιακή και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.  Ένα σχέδιο με το βλέμμα στο μέλλον, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προκλήσεις της εποχής μας.

Στα προηγούμενα χρόνια δρομολογήθηκαν σημαντικές θεσμικές αλλαγές στην κατεύθυνση της  ανεξαρτησίας, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της απλούστευσης των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Στόχος μας είναι η συνέχεια, η επέκταση και η ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών, και μεταρρυθμίσεων για μια Δημόσια Διοίκηση κινητήριο μοχλό της ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Στρατηγικής, που διασφαλίζει το Δημόσιο Συμφέρον, είναι ανοικτή στην Κοινωνία και φιλική στον Πολίτη, και που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Προτεραιότητά μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου, που αποτελεί και οριζόντια προϋπόθεση και μέσο υλοποίησης όλων αυτών των στόχων.

Τα σύγχρονα εργαλεία και οι μέθοδοι διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού είναι σημαντικά και χρήσιμα. Γι’ αυτό και τα αξιοποιούμε  στην προσπάθεια υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών.

Εφαρμόζονται τα ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσης.  Έγιναν αξιοκρατικές κρίσεις προϊσταμένων, μετά από δέκα χρόνια, με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ, του ΝΣΚ  και με δομημένες συνεντεύξεις. Προχώρησε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Από πέρυσι μάλιστα το 82% των υπόχρεων αξιολογήθηκε ψηφιακά. Ενισχύθηκε η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, παραγωγικότητα και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

Πολλές φορές καλλιεργείται είτε η απαξίωση της Δημόσιας Διοίκησης είτε μια αντίληψη αντίθεσης  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η αναβάθμιση όμως, και σωστή λειτουργία του δημόσιου τομέα αφορά όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Απαιτείται συνεργασία και διάλογος.

Ο σκοπός της Δημόσιας Διοίκησης και η αποστολή της ορίζονται από το Σύνταγμα, τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους. Οφείλει να λειτουργεί ως θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος και προς όφελος όλων των πολιτών. Του Δημοσίου  Συμφέροντος, όπως καθορίζεται και εκπορεύεται από την οργανωμένη θεσμικά και δημοκρατικά κρατική εξουσία, και νομιμοποιείται από την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας.

Η αναπτυξιακή και  παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας για να είναι βιώσιμη και με προοπτική πρέπει να στηρίζεται στη δημοκρατική λειτουργία και την κοινωνική συνοχή».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού