ΗΠΑ: Ο Κάμινγκς ζητά αρχεία δεκαετίας για τα οικονομικά του Τραμπ

Ο Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητάει αρχεία δεκαετίας για τα οικονομικά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει η επιτροπή του, μετά την δημόσια κατάθεση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Μάικλ Κόεν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ABC News το σχετικό αίτημα έχει διατυπωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το αίτημα αυτό, έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, ενώ εντάσσεται σε μία σειρά προσπαθειών από τους Δημοκρατικούς στο Καπιτώλιο, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία οικονομικών δραστηριοτήτων του Αμερικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η έρευνα του Μάλερ δεν διερεύνησε επαρκώς τα οικονομικά του Τραμπ, ενώ το ζήτημα αυτό θίγει μία ευαίσθητη χορδή του ίδιου.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο άσκησης εποπτείας, οι κινήσεις των Δημοκρατικών δείχνουν ότι προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις έρευνες τους, ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της έρευνας Μάλερ, όπως αυτά έχουν κατατεθεί στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε μία επιστολή του προς τον Βίκτορ Ουάμπα, πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της εταιρίας λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών Mazars USA, με ημερομηνία 20 Μαρτίου, ο Κάμινγκς έγραψε ότι η επιτροπή του θέλει να επιβεβαιώσει την κατάθεση του Κόεν. Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ έχει καταθέσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “φούσκωσε” την οικονομική αξία των περιουσιακών του στοιχείων και των οικονομικών υποχρεώσεών του, σε επίσημα οικονομικά έγγραφα τα οποία καταρτίστηκαν από την Mazars.

Ο Κάμινγκς δήλωσε επίσης, ότι αρκετά από τα οικονομικά αυτά έγγραφα που παρέδωσε ο Κόεν στην επιτροπή, φαίνονται να έχουν την σφραγίδα της εταιρίας.

Η Τζένιφερ Φέρινγκτον, εκπρόσωπος Τύπου της Mazars, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η εταιρία θα συμμορφωθεί με το αίτημα του Κάμινγκς ή να σχολιάσει την συνεργασία της με τον Τραμπ.

“Η Mazars πιστεύει ουσιαστικά στις ηθικές κι επαγγελματικές αρχές και τους κανόνες που διέπουν την λειτουργία του τομέα μας, την εργασία μας, αλλά και τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας. Στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής που εφαρμόζουμε και των επαγγελματικών κανόνων που ακολουθούμε, δεν σχολιάζουμε για την εργασία που κάνουμε για τους πελάτες μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια εκπρόσωπος.

Ο Κόεν κατέθεσε ότι ο Τραμπ “φούσκωσε” την καθαρή αξία των περιουσιακών του στοιχείων, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ένα δάνειο για την διεκδίκηση της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Buffalo Bills) κι ότι ο Τραμπ επίσης “φουσκώσει” την οικονομική αξία της περιουσίας του, σε έγγραφα προς μία ασφαλιστική εταιρία και στην συνέχεια μείωσε την αξία της, προκειμένου “να μειώσει τους φόρους περιουσίας” που έπρεπε να πληρώσει.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε την κατάθεση του Κόεν ενώπιον του Κογκρέσου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους μετά την δεύτερη συνάντηση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ο πρώην δικηγόρος του “είπε ψέματα για τόσα διαφορετικά πράγματα.”

Η επιστολή του Κάμινγκς αποκαλύφθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν και Μάρκ Μίντοους, που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής που προεδρεύει ο Κάμινγκς. Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι έστειλαν επιστολή προς την Mazars νωρίτερα χθες, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αίτημα του Κάμινγκς.

Παράλληλα, ο Τζόρνταν κι ο Μίντοους σε μία επιστολή τους προς τον Κάμινγκς, τον κατηγόρησαν ότι επιδιώκει να λάβει τις πληροφορίες που ζητάει προκειμένου “να ενοχλήσει τον πρόεδρο Τραμπ και να προωθήσει τις αδίστακτες επιθέσεις των Δημοκρατικών κατά της κυβέρνησης Τραμπ.”

Ο Κάμινγκς έχει ορίσει ως προθεσμία για την διάθεση των σχετικών πληροφορικών από την εταιρία, την 3η Απριλίου, ενώ από την μεριά του κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι παρεμβαίνουν άμεσα στην έρευνα της επιτροπής κι εργάζονται ενθαρρύνοντας την Mazars να μην συνεργαστεί με τον ίδιο και το επιτελείο του.

“Εάν ακολουθούσαμε αυτό που προτείνουν, η επιτροπή θα έπρεπε να είχε κατεβάσει ρολά για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην δουλειά για την οποία μας εξέλεξαν οι Αμερικανοί για να κάνουμε,” ανέφερε ο Κάμινγκς σε ανακοίνωσή του.

“Εργαζόμαστε σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς για τις ενέργειες του προέδρου, επί τη βάσει εγγράφων που έχουν παραδοθεί στην επιτροπή και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για την διεξαγωγή αξιόπιστης, δυναμικής κι ανεξάρτητης εποπτείας,” σημείωνε η ίδια ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με την αποστολή της επιστολής του Κάμινγκς προς την Mazars.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού