Προτεραιότητα της ρουμανικής προεδρίας, η διεύρυνση της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

 

Προτεραιότητα της ρουμανικής Προεδρίας είναι η προώθηση της πολιτικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, υπογράμμισε ο υπουργός, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζορτζ Τσιάμπα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη δέκατη συνεδρίαση της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Τσιάμπα τόνισε ότι η προώθηση της πολιτικής διεύρυνσης αποτελεί προτεραιότητα της ρουμανικής Προεδρίας, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της διατήρησης της προσοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ανάπτυξη την άμεση γειτονιά της Ε.Ε.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και των άλλων χωρών της περιοχής και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αυτή τη χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της περαιτέρω προόδου στη μεταρρυθμιστική διαδικασία που θα επιτρέψει την έναρξη νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι θετικές εξελίξεις σε τομείς όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η οικονομική διακυβέρνηση και ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινα που διευκολύνθηκε από την ΕΕ θα παραμείνουν κρίσιμοι, για το συνολικό ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

Υπό το φως της μελλοντικής έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της έγκρισης των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης, ο Ρουμάνος αξιωματούχος ενθάρρυνε τη Σερβία να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που αποσκοπούν στη μετατροπή της κοινωνίας σε “δομή” οφέλους για τους πολίτες.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού