ΗΠΑ: Προβληματισμός Ρεπουμπλικάνων από την πρόθεση Τραμπ να καταργήσει το Obamacare – «Ζυγίζουν» το πολιτικό κόστος

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι σήμερα “το κόμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κάποιο σχέδιο, ώστε να ανταποκριθούν ρεαλιστικά στον χαρακτηρισμό αυτό, σχολιάζει το “Politico.”

Η αιφνιδιαστική απαίτηση του Τραμπ για την κινητοποίηση των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να καταργηθεί η εφαρμογή του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) ακολούθησε την εκδήλωση της υποστήριξης του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μία μήνυση, με στόχο την κατάργηση του συνολικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή του προγράμματος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατά την πιο πρόσφατη προσπάθειά τους να καταργήσουν το Obamacare πλήρωσαν σοβαρό πολιτικό κόστος, χάνοντας τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2018, αλλά κι αρκετές πρωτεύουσες πολιτειών για την εκλογή κυβερνητών.

Τα πολιτικά αυτά μαθήματα, έγιναν παθήματα για τους περισσότερους από τους Ρεπουμπλικάνους, που γνωρίζουν καλά ότι η συζήτηση για την ακύρωση εφαρμογής των προβλέψεων υγείας του Obamacare, που αγγίζει ευαίσθητες ομάδες μακροχρόνια πασχόντων ασθενών στην αμερικανική κοινωνία -ενώ διαμορφώνεται το προεκλογικό σκηνικό για τις προεδρικές εκλογές του 2020- είναι ενδεχόμενο για έχει σοβαρό πολιτικό κόστος για ορισμένους ευάλωτους Ρεπουμπλικάνους.

Οι ίδιοι θα προτιμούσαν να προσπεράσουν το θέμα αυτό και να παραμείνουν διατηρώντας το πολιτικό ενδιαφέρον στα ζητήματα υγείας, που έχουν απήχηση τόσο σε Ρεπουμπλικάνους, όσο και σε Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

“Οδεύουμε προς το να εμπλακούμε στα ζητήματα υγείας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ιδιαιτέρως δικομματικό, σε αντίθεση με το ζήτημα που έρχεται στο προσκήνιο και δεν θα είναι τόσο δικομματικό,” σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα, που ηγείται της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αντιμετώπιση ιατρικών λογαριασμών που θα έχουν “εκπλήξεις” για ανθρώπους που έχουν ασφαλιστική κάλυψη και θα πρέπει να καλύψουν το ιατρικό κόστος για έναν γιατρό εκτός του πλάνου της ιατρικής τους ασφάλειας, ακόμη κι αν έχουν επιλέξει ένα νοσοκομείο που συνεργάζεται με την ασφάλεια τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του υψηλού οικονομικού κόστους των φαρμάκων, αλλά και των οπιούχων φαρμακευτικών ουσιών.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η δήλωση του συναδέλφου του, Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Λαμάρ Αλεξάντερ, που προεδρεύει της Επιτροπής Υγείας, Εκπαίδευσης κι Εργασίας της Γερουσίας: “Εργαζόμαστε σε ένα δικομματικό πλαίσιο,” τόνισε. Το ενδιαφέρον του αναφερόμενου γερουσιαστή έχει στραφεί προς την κατεύθυνση του οικονομικού κόστους των υπηρεσιών υγείας κι όχι στην κατάργηση του Obamacare.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και οι βοηθοί τους δεν φαίνεται να περιμένουν ένα σαρωτικό ρεπουμπλικανικό πρόγραμμα υγείας κατά τους επόμενους μήνες και δηλώνουν ότι πέρα από τα στενά πολιτικά ζητήματα, η ηγεσία του κόμματος θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στο πάγιο πολιτικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα Obamacare “απέτυχε,” ενώ οι προτάσεις υγειονομικής κάλυψης για όλους, που προωθούν οι Δημοκρατικοί (Medicare for All) αποτελούν μία πραγματική απειλή για την συνολική αντοχή του σημερινού συστήματος υγείας.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, έχουν σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το πολιτικό όραμα των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση του Obamacare μέσω της κατάργησης χρηματοδοτήσεων, αλλά κι άλλων προτάσεων της συντηρητικής πτέρυγας, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, ακόμη κι όταν είχαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα δύο νομοθετικά σώματα.

Σήμερα, οι προτάσεις αυτές των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να επανέρχονται στο προσκήνιο του πολιτικού ενδιαφέροντος, ενώ είναι αμφίβολο αν μπορούν να εφαρμοστούν ρεαλιστικά.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να τις επαναφέρει με μεγαλύτερες αλλαγές, θα πρέπει ο Αμερικανός πρόεδρος, να προτείνει τις αλλαγές αυτές, από μόνος του.

“Ο πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι αντιλαμβάνεται την σημασία του τομέα της υγείας κι ότι επιθυμεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, να είναι το κόμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,” δήλωσε η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς από το Μέιν. Η αντίθεσή της στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το πρόγραμμα Obamacare, ήταν καθοριστικής σημασίας για τον τερματισμό τους, το 2017.

“Προκειμένου να το κάνει αυτό, θα πρέπει να έχει ένα λεπτομερές πλάνο ότι θα πρόκειται για βελτίωση” του νομοθετικού πλαισίου των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας, συμπλήρωσε η ίδια.

Ακόμη και τα μέλη του Κογκρέσου που είναι πιστοί πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ, μεταξύ αυτών κι ο ηγέτης της συντηρητικής ομάδας (Freedom Caucus) στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Μαρκ Μίντοους παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αναρρώνουν ακόμη σε πολιτικό επίπεδο, από τις αποτυχημένες προσπάθειες κατάργησης του Obamacare, το 2017.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα ήταν περισσότερο διαχειρίσιμη σε πολιτικό επίπεδο, μία επιλογή που θα είχε να κάνει με την αναδιαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων, στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών του 2020.

“Έχω βιώσει πολιτικές συγκρούσεις κι έχω ένα διδακτορικό στον τομέα της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι που θα τους ενώσει όλους. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία συνθήκη πραγματικού συμβιβασμού που μπορεί να εντοπιστεί στις τιμές των συνταγογραφημένων φαρμάκων. Είναι γεγονός ότι αν υπάρχει κάτι για να χρυσώσουμε το χάπι, είναι ακριβώς αυτό,” τόνισε ο Μίντοους.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιθυμούν να παρακούσουν ανοιχτά τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά αρκετοί είναι αυτοί, που παραπονιούνται σε ιδιωτικές συζητήσεις για την προτροπή του προέδρου να τους παρασύρει πίσω, στο πολιτικό ναρκοπέδιο της κατάργησης του Obamacare.

“Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο, που δεν το διαθέτουμε την στιγμή αυτή,” δήλωσε ένας εκνευρισμένος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που μίλησε ανώνυμα. “Δεν θα το αφήσω αυτό στην ξαφνική επιθυμία μας για δημιουργικότητα,” τόνισε ο ίδιος.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, προσπάθησαν κατά τις τελευταίες ημέρες να απομακρύνουν τον πρόεδρο Τραμπ από την ιδέα κατάργησης του Obamacare, τονίζοντας ότι θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του.

“[Ο Τραμπ] γνωρίζει ότι έκανε λάθος, αλλά τώρα έχει πεισμώσει,” δήλωσε μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα πολιτικής κινητοποίησης στους Ρεπουμπλικάνους κατά την εβδομάδα που διανύουμε, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την υποστήριξή του σε μία μήνυση από την πολιτεία του Τέξας κι αναφορικά με την συνολική κατάργηση του Obamacare.

Με την κίνησή του αυτή, ο Λευκός Οίκος αναθεώρησε προηγούμενη νομική στρατηγική που υπήρχε κι επικεντρώνονταν στην κατάργηση τμημάτων του Obamacare.

Η υπόθεση βρίσκεται στο εφετείο κι εκτιμάται ότι τελικά θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με την δικαστική διαμάχη να αναμένεται ότι θα διαρκέσει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερου του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού