Βενεζουέλα | Στο Καράκας ρωσική στρατιωτική ομάδα

Μέλη του ρωσικού στρατού έχουν φθάσει στη Βενεζουέλα, αλλά δεν θα λάβουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός επιτετραμμένος της Βενεζουέλας στη Μόσχα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη συνέχεια πως η Ρωσία έχει στείλει μια ομάδα ειδικών στη Βενεζουέλα για να συζητήσουν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης στο Καράκας.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τη Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από τη Βενεζουέλα και είπε πως «όλες οι επιλογές» είναι ανοικτές προκειμένου να συμβεί αυτό. Δύο αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν έξω από το Καράκας το Σάββατο (23/3) μεταφέροντας 99 στρατιώτες και 35 τόνους (στρατιωτικού) υλικού, σύμφωνα με ΜΜΕ. Η Ρωσία αρνείτο μέχρι τώρα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. «Η παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στη Βενεζουέλα συνδέεται με τη συζήτηση για τη συνεργασία στο στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο», δήλωσε ο Χοσέ Ραφαέλ Τορεάλμπα Πέρες, σύμφωνα πάντα με το Interfax.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου πως «η Ρωσία δεν αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αντίθετα απ΄ό,τι κάνει η Ουάσινγκτον».

«Οι Ρώσοι ειδικοί έχουν φθάσει στη Βενεζουέλα όπως προβλέπουν οι όροι μιας διμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία. Κανείς δεν ακύρωσε το έγγραφο αυτό», είπε.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία, ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, παρέδωσε πρόσφατα άλλη μια παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Καράκας.

Κρεμλίνο: Η Ουάσινγκτον οφείλει να σέβεται το δικαίωμα της Μόσχας να συνεργάζεται με την Βενεζουέλα

Τρίτες χώρες δεν πρέπει να ανησυχούν για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Βενεζουέλα, πρέπει να σέβονται το δικαίωμα της Ρωσίας να συνεργάζεται με άλλες χώρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος σαφώς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον για τις σχέσεις της Μόσχας με το Καράκας όπως και για την παρουσία Ρώσων στρατιωτικών που αφίχθησαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

«Δεν θεωρούμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις με κάποια κράτη πρέπει να ανησυχούν τρίτες χώρες. Με κανέναν τρόπο δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και προσβλέπουμε στο ότι και τρίτες χώρες θα υιοθετήσουν το παράδειγμα μας και θα επιτρέψουν στους Βενεζουελανούς να αποφασίσουν οι ίδιοι για την τύχη τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και στις επικρίσεις που διατυπώνουν για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Βενεζουέλα, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι ίδιες είναι παρούσες σε πολλές γωνιές του κόσμου και κανείς δεν τους υποδεικνύει πού πρέπει να είναι και πού δεν πρέπει να είναι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα επιθυμούσαμε φυσικά να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός όσον αφορά το δικαίωμά μας να δημιουργούμε με οποιεσδήποτε χώρες του κόσμου τις σχέσεις εκείνες, οι οποίες ανταποκρίνονται στα συμφέροντά μας και στα συμφέροντα αυτών των χωρών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παρουσίας Ρώσων στρατιωτικών που έφθασαν πρόσφατα στην Βενεζουέλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται εκεί με βάση τη συμφωνία περί στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών κατά το παρελθόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού