«Βουλιάζει» η τουρκική λίρα – Καταρρέει η οικονομία | Ερντογάν: Έχω το γενικό πρόσταγμα

Συνεχίζει η “κατρακύλα” της τουρκικής λίρα, που σημείωσε σήμερα πτώση 5% έναντι του δολαρίου, αφού οι τράπεζες άρχισαν και πάλι να παρέχουν στην αγορά του Λονδίνου ρευστότητα σε τουρκικές λίρες. Για αρκετές ημέρες οι τουρκικές αρχές περιόριζαν τη ρευστότητα για να στηρίξουν το νόμισμα.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε και πάλι μετά τη βουτιά 5,1% που έκανε την Παρασκευή, όταν σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το συνολικό όριό της για ανταλλαγή λιρών με ξένο νόμισμα στο 30% για μη ληξιπρόθεσμες συναλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των τραπεζών.

Οι επανειλημμένες προσπάθειες στήριξης της λίρας το περασμένο έτος άφησαν την Τουρκία με επικίνδυνα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Στην Τουρκία θα γίνουν δημοτικές εκλογές την Κυριακή και οι Αρχές προσπαθούν αυτή την εβδομάδα να σταθεροποιήσουν τη λίρα, πιέζοντας τους κερδοσκόπους που πωλούν το νόμισμα.

«Η αντίδραση της διοίκησης στο αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων εκλογών – που θεωρούνται από πολλούς ως δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητές του – θα έχει μεγάλη σημασία για τη λίρα και τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού», ανέφερε αναλυτής της Rabobank σε σημείωμά του.

Οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 18,5%, σε τροχιά να κλείσουν στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πέντε μηνών. Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχωρούσε 0,4%, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω απωλειών των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών. Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε μία πιο αδύναμη λίρα, λόγω του σημαντικού ύψους των δανείων σε ξένο νόμισμα.

“Έχω το γενικό πρόσταγμα για την τουρκική οικονομία”

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως έχει ο ίδιος το γενικό πρόσταγμα για την οικονομία της χώρας του και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του απέτρεψε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα μετά τις εκλογές να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την οικονομία της ώστε να είναι προστατευμένη από επιθέσεις.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, διότι διαφορετικά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, και επέρριψε την ευθύνη για την πρόσφατη αστάθεια της τουρκικής λίρας σε «επιθέσεις» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Η τουρκική λίρα δέχθηκε πρόσφατα νέες πιέσεις λόγω ανησυχιών για το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηρισθεί «εχθρός των επιτοκίων», προς την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια.

Μιλώντας σε νεαρούς ψηφοφόρους στην Άγκυρα ενόψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία απέτρεψε τις επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση εναντίον της λίρας και πρόσθεσε πως μερικές τράπεζες παίζουν ένα παιγνίδι με το νόμισμα πριν από τις εκλογές. Δεν κατονόμασε τις τράπεζες.

«Δεν μπορούν τώρα να βρουν λίρες, πασχίζουν για να πληρώσουν. Τα πράγματα άλλαξαν. Καθώς δεν μπορούν να το κάνουν, η λίρα σταθεροποιείται και το δολάριο πέφτει», είπε ο Ερντογάν.

Αντίθετα ωστόσο, η ισοτιμία της λίρας έπεσε σήμερα στις 5,6465 ανά δολάριο, από τις 5,33 που ήταν χθες, Τετάρτη. Στις 13:52 (ώρα Ελλάδας) είχε ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές της και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου ήταν 5,5861.

«Οι τράπεζες που παίζουν αυτό το διεθνές παιγνίδι έχουν αρχίσει να λένε πως δεν θα δημοσιεύουν εκθέσεις σε εκλογικές περιόδους. Δημοσιεύστε τες, τι θα αλλάξουν;», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πρέπει να τιμωρήσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά».

Τουρκικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν το σαββατοκύριακο έρευνες σε βάρος της JP Morgan και άλλων τραπεζών, κατηγορώντας τες ότι παραπληροφορούν με εκθέσεις τους οι οποίες προκαλούν αστάθεια στην τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν, οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του οποίου έχουν εκνευρίσει τους επενδυτές, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται.

«Το κύριο ζήτημα είναι τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο πληθωρισμός θα πέφτει», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επιτόκια. Είμαι και οικονομολόγος», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού