Εξάρχεια: Η εγκατάλειψη μιας όμορφης συνοικίας της Αθήνας και το άβατο

Γράφει ο Πάνος Κολοκοτρώνης

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι για την Ελληνική Αστυνομία δεν υπάρχουν άβατα και εκ του αποτελέσματος ορθώς το δηλώνει, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δρουν όπου κληθούν και όπου διαπιστωθεί παραβατικότητα.

Εξηγούμαι: Εάν δεν επιχειρούσε, δεν θα υπήρχαν και συμπλοκές αστυνομικών με παραβατικά στοιχεία. Αυτονόητο πιστεύω ότι είναι αυτό. Γεγονός είναι ότι κάθε περιστατικό το οποίο σχετίζεται με τα Εξάρχεια και την πέριξ αυτών περιοχή, ακόμη και η ρίψη μίας μολότοφ, απασχολεί την ειδησεογραφία και μέσω της δημοσιογραφικής πένας ενισχύει τον μύθο του άβατου. Ας μην αναφερθούμε, όμως, στην σκοπιμότητα της δημοσιογραφικής πένας. Ας επισημάνουμε μόνο το εξίσου αυτονόητο, ότι δηλαδή όλοι οι δημοσιογράφοι, όπως όλοι οι πολιτικοί ή όλοι οι συνδικαλιστές, δεν είμαστε ίδιοι…

Πρέπει, επίσης, να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο να ισχυρίζεσαι ότι σε μία συνοικία των Αθηνών υπάρχει συγκέντρωση παραβατικών στοιχείων, για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται η Ελληνική Αστυνομία και άλλο να λαϊκίζεις, κάνοντας λόγο για άβατο, επειδή μία συνοικία της Αθήνας παρουσιάζει εγκατάλειψη εδώ και δεκαετίες. Σε τελευταία ανάλυση ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την εγκατάλειψη εάν όχι ο ίδιος ο Δήμος και οι διατελέσαντες επί σειρά ετών δήμαρχοι;

Όμως οι δήμαρχοι, πρώην, νυν και νέοι φιλόδοξοι μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου σιωπούν για τις μεγάλες ευθύνες της Αυτοδιοίκησης. Επιλέγουν να ρίχνουν τις ευθύνες στην Αστυνομία, η οποία, ωστόσο, παρεμβαίνει άμεσα όπου και όποτε καταγγέλλεται ή διαπιστώνεται κάποια έκνομη ενέργεια. Ακόμη και αυτό το χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υποψήφιοι συνδυασμοί δίνουν τη μάχη της ψήφου για τη δημαρχία της πόλης, ουδείς έχει καταθέσει ένα σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο για το τι σκοπεύει να πράξει. Αρκούνται σε γενικολογίες και αφορισμούς επειδή πολύ απλά ο κάθε υποψήφιος, όπως και ο εκάστοτε δήμαρχος, είναι πολιτικοί και άρα θεωρούν ότι μπορούν να δηλώνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις προεκτάσεις των λεγομένων τους-πρόκειται για τακτική ιδιαίτερα προσφιλής ακόμη και στους κόλπους των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Αστυνομίας…

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με ορισμένες πρυτανικές αρχές, οι οποίες αρέσκονται να δείχνουν ούτε λίγο ούτε πολύ την αστυνομία ως υπεύθυνη για το παρεμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών εντός του προαύλιου χώρου -πολλώ δε μάλλον στο εσωτερικό ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν διεξαχθεί χιλιάδες επιχειρήσεις της Αστυνομίας έξω από την ΑΣΟΕΕ, οι πρυτανικές αρχές επικαλούμενες το …άσυλο ουσιαστικά επιτρέπουν και με την απουσία τους προτρέπουν όσους κάνουν παρεμπόριο στο πεζοδρόμιο να εισέρχονται εντός του προαύλιου χώρου για…προστασία από την Αστυνομία.

Μήπως η Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κάνει επιχειρήσεις στα Εξάρχεια; Προφανώς και επιχειρεί και τούτο αποδεικνύεται και από τις εξαρθρώσεις σπειρών που διέμεναν στην περιοχή και την αξιοποιούσαν ως εφαλτήριο για έκνομες πράξεις σε όλη την Αθήνα. Όμως είδηση είναι…η κακή είδηση.

Υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια; Ναι υπάρχει. Όμως αποτελεί ευθύνη όλων μας η αλλαγή εικόνας στην περιοχή. Και δυστυχώς η δημαγωγία που συσκοτίζει τον δημόσιο διάλογο, δεν επιτρέπει προς το παρόν να διαχυθεί και πάλι το φως σε μια από τις ομορφότερες συνοικίες της Αθήνας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού