Βουλγαρία: Τον Ιούλιο αναμένεται η πρόσκληση για ένταξη στον ERM II

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία θα προσκληθεί τον Ιούλιο στην «αίθουσα αναμονής» της ευρωζώνης, δηλαδή στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), διατύπωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια τοποθέτησής του στις εργασίες του βουλγαρο – γερμανικού φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Επισήμανε, επίσης, ότι η Βουλγαρία πρέπει να εκπληρώσει τρία ακόμα κριτήρια, προσθέτοντας ότι οι υποδομές αναπτύσσονται και ότι η χώρα διαθέτει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον.

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σεβόμαστε και προστατεύουμε τα σύνορά της» δήλωσε ο κ.Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι, η Βουλγαρία διαθέτει ένα τεράστιο δημοσιονομικό αποθεματικό που εγγυάται ο μηχανισμός του νομισματικού συμβουλίου και το εξωτερικό χρέος της χώρας συνεχίζει να μειώνεται.

Υπογράμμισε δε, ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να μην αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Το κράτος πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ώστε οι εταιρείες να αυξήσουν τα έσοδά τους και είναι οι σημαντικότερες» τόνισε.

Αναφερόμενος στον εργασιακό τομέα, τόνισε ότι όλοι οι πολιτικοί συμπεριλαμβανομένου του εαυτού του, κατηγορούνταν ότι η Βουλγαρία διαφημίζεται με ειδική, αλλά φθηνή εργασία.

Ο κ. Μπορίσοφ σχολίασε το Brexit, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όλες τις χώρες, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει το σενάριο εξόδου δίχως συμφωνία. «Όποιος σκέφτεται ότι το Brexit είναι μακριά από εμάς και δεν μας απασχολεί, κάνει λάθος» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γερμανο – Βουλγαρικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου(GBCIC), Tim Kurt, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν επιτυχημένες οικονομικές σχέσεις. «Οι επενδύσεις αυξήθηκαν και οι γερμανικές εταιρείες επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Βουλγαρία, όπως οι χαμηλοί φόροι, η ειδική εργασία και η σταθερότητα» σημείωσε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ