Στις κάλπες οι Ισραηλινοί – Τα φαβορί και οι απρόβλεπτοι παράγοντες

Οι Ισραηλινοί ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές και καλούνται να επιλέξουν τους υποψήφιους των κομμάτων που θα τους εκπροσωπήσουν στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών από τις πρώτες εκλογές στη χώρα το 1949.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις στα βασικά θέματα που αφορούν στις εκλογές:

Τι θα συμβεί όταν κλείσουν οι κάλπες;

Οι μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες βγάζουν exit polls όταν ολοκληρώνεται η ψηφοφορία στις 10 μμ (22.00 ώρα Ελλάδας) της Τρίτης προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για τον αριθμό των εδρών που έχει εξασφαλίσει το κάθε κόμμα και έπειτα ξεκινούν οι υπολογισμοί για τον σχηματισμό συμμαχιών.

Ποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις;

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την Παρασκευή έδειξαν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθεί στην πρόθεση ψήφου τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο Μπένι Γκαντς, αλλά ακόμη και έτσι είναι ευκολότερο για εκείνον να σχηματίσει κυβέρνηση που θα τον κρατήσει στην εξουσία για μια πέμπτη θητεία, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης της οποίας ηγείται επί 13 χρόνια.

Ποια είναι η διαδικασία σχηματισμού συνασπισμού;

Ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ριβλίν έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων που βρίσκονται στη βουλή σχετικά με το ποιόν προτιμούν για πρωθυπουργό και στη συνέχεια επιλέγει τον βουλευτή εκείνον που θεωρεί ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει συνασπισμό. Ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος δεν χρειάζεται και να είναι αρχηγός κόμματος, αλλά θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, έχει έως και 42 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση προτού ο πρόεδρος ζητήσει από άλλον πολιτικό να το επιχειρήσει.

Τι είδους συνασπισμός μπορεί να σχηματιστεί;

Ο Νετανιάχου πιθανόν θα επιδιώξει συνασπισμό, παρεμφερή με την σημερινή μορφή της κυβέρνησής του, με τη συνεργασία δηλαδή των υπερεθνικιστών και των εβραϊκών ορθόδοξων κομμάτων. Ο Γκαντς, ο οποίος ηγείται του κεντρώου Μπλε-Άσπρου Κόμματος, πιθανόν να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κομμάτων, αλλά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι δεν θα αποκτήσει και κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή.

Ποιοι είναι οι απρόβλεπτοι παράγοντες;

Ένας ακροδεξιός πολιτικός, ο Μοσέ Φάιγκλιν, συγκεντρώνει αναπάντεχα μεγάλη στήριξη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με μια πλατφόρμα που προωθεί τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, πολιτικές της ελεύθερης αγοράς και την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Θα μπορούσε να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας.

Στην ισραηλινή πολιτική δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί μια “κυβέρνηση εθνικής ενότητας” αν αποδειχτεί δύσκολος ο σχηματισμός ενός δεξιού ή ενός υπό την κεντροαριστερά συνασπισμού παρότι ο Γκαντς έχει δεσμευτεί ότι δεν θα συνυπάρξει με τον Νετανιάχου επικαλούμενος τις κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος του αρχηγού του κόμματος Λικούντ, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ποιοι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των εκλογών

Νετανιάχου και Λικούντ (δεξιά)

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο 69χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου, που βρίσκεται επί 13 χρόνια στην εξουσία διεκδικεί πέμπτη θητεία. Αν επανεκλεγεί, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας ως επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Μπίμπι στην προεκλογική του εκστρατεία παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον πραγματικό υποψήφιο της δεξιάς και προτάσσει το διεθνές κύρος του και την καλή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά είναι ένας από τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Το Λικούντ διαθέτει τώρα 30 έδρες στην Κνεσέτ σε σύνολο 120.

Γκαντς και Μπλε- άσπροι (κεντροδεξιά)

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού από το 2011 ως το 2015, ο 59χρονος στρατηγός Μπένι Γκαντς είναι νέο πρόσωπο στην πολιτική. Ενισχυμένος από τη στρατιωτική του θητεία εμφανίζεται ως αντίβαρο στη δίψα του Νετανιάχου για εξουσία και στη διχόνοια που προκαλεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Καταγγέλλει τη διαφθορά των κυβερνήσεων Νετανιάχου.

Ο Γκαντς συμμάχησε με τον Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κόμματος Γες Ατίντ, που τώρα έχει 11 έδρες. Δύο άλλοι πρώην αρχηγοί του γενικού επιτελείου στρατού και ένας συνδικαλιστής περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του.

Η συμμαχία αυτή εμφανίζεται να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το Λικούντ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όμως θα είναι πιο δύσκολο για τον Γκαντς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Αβί Γκαμπάι και το Εργατικό Κόμμα (κεντροαριστερά)

Ο 52χρονος Αβί Γκαμπάι είναι από το 2017 ο πρόεδρος του άλλοτε ισχυρού Εργατικού Κόμματος, το οποίο όμως τώρα βρίσκεται σε πτώση. Με το κεντροαριστερό κόμμα Χατνούαχ οι Εργατικοί κέρδισαν 24 έδρες το 2015. Αυτή τη φορά αναμένεται να καταφέρουν να κερδίσουν περίπου 12.

Μπένετ και η Νέα Δεξιά (εθνικιστές)

Ο 46χρονος Ναφτάλι Μπένετ, απερχόμενος υπουργός Παιδείας, και η 42χρονη Αγιελέτ Σακέντ, απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης, ένθερμοι υποστηρικτές του εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών, εγκατέλειψαν το θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία (που έχει 8 έδρες στην Κνεσέτ μαζί με την Εθνική Ένωση) για να ιδρύσουν τη Νέα Δεξιά, που είναι πιο ανοικτή στους κοσμικούς.

Η Νέα Δεξιά είναι φυσικός σύμμαχος του Νετανιάχου.

Ενωμένη Δεξιά (άκρα δεξιά)

Έπειτα από προτροπή του Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις πιθανότητες να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, η Ενωμένη Δεξιά –που αποτελείται από την Εβραϊκή Εστία και την Εθνική Ένωση—δέχθηκε να περιλάβει στο ψηφοδέλτιό της τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, της Εβραϊκής Ισχύος, ενός ακροδεξιού κόμματος που θεωρείται ρατσιστικό.

Αϊμάν Όντεχ και τα αραβικά κόμματα

Τα αραβικά κόμματα εκπροσωπούν τους Ισραηλινούς Άραβες, δηλαδή περίπου το 17,5% του πληθυσμού. Με 13 έδρες είναι η τρίτη δύναμη στην Κνεσέτ.

Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν με δύο συνασπισμούς: τον Χάντας- Τάαλ υπό τον Αϊμάν Όντεχ και τον Άχμεντ Τίμπι και τον Ράαμ- Μπάλαντ.

Η συμμετοχή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αποκλείεται.

Οι υπερορθόδοξοι

Το Σας (σεφαραδίτες) και ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (ασκενάζι) διαθέτουν 13 έδρες στην Κνεσέτ και εκπροσωπούν τους Χαρεντίμ, τους υπερορθόδοξους Εβραίους που τηρούν αυστηρά τους κανόνες του ιουδαϊσμού. Αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τον Νετανιάχου. Η υπεράσπιση των ιδιαίτερων προνομίων της κοινότητάς τους, όπως η εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία, καθιστά τη συνεργασία τους με τον Γκαντς απίθανη.

 

 

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού